"Teatar budućnosti"

Projekat Studio Teatra završen teatarskom smotrom pet školskih predstava

FOTO: Studio teatar

U proteklih sedam mjeseci pet škola je direktno učestvovalo u projektu koji je za svoj primarni cilj imao osnaživanje dramskih sekcija u školama, ali i radionice kako sa učenicima tako i sa profesoricama jezika i književnosti

Studio Teatar je u okviru projekta „Teatar budućnosti“ u utorak, 06.juna organizovao finalni događaj u Bosanskon narodnom pozorištu Zenica u kojem je učestvovalo pet škola sa svojim predstavama u kojima igra preko devedeset učesnica i učesnika.

U proteklih sedam mjeseci pet škola je direktno učestvovalo u projektu koji je za svoj primarni cilj imao osnaživanje dramskih sekcija u školama, ali i radionice kako sa učenicima tako i sa profesoricama jezika i književnosti.

Nakon trodnevne radionice sa profesionalcima iz teatarske umjetnosti Selmom Alispahić, Eminom Omerović i Miroljubom Mijatovićem, profesorice iz četiri srednje i jedne osnovne škole su počele sa formiranjem dramskih sekcija, a onda i sa postavljanjem predstava koje su svoje školske premijere imale u mjesecu maju, a tokom mjeseca aprila su igrale na različitim srednjoškolskim teatarskim festivalima u Konjicu, Bugojnu, Tomislavgradu gdje su osvojile ukupno deset nagrada.

Netakmičarska teatarska smotra održana u Bosanskom narodnom pozorištu je bila otvorena za publiku koja se smjenjivala na predstavama, a u istim je uživalo više od 700 posjetilaca.

Teatarsko druženje je otvorila predstava Katoličkog školskog centra „Sv. Pavao“ Zenica „Izvan granica sigurnosti“ mentorice Janje Jaković, nakon koje se publici predstavila i predstava Mješovite srednje škole Busovača „Život Omera i Merime“, socijalna komedija pod mentorstvom profesorica Sanele Biogradlija i Amele Saničić.

Treća predstava koju je publika imala priliku gledati je predstava „Dosta“ Osnovne škole Kaćuni u kojoj su igrali i najmlađi učesnici projekta, a čija je mentorica bila profesorica Ensara Srebrenica. Nakon jednosatne pauze ispunjenoj Velikoj dvorani BNP-a Zenica se predstavila i Prva gimnazija Zenica sa predstavom „Djeca sa kolodvora Zoo“ u režiji Vildane Okan, a pod mentorstvom profesorice Razije Rehibić.

Teatarska smotra je završena igranjem predstave „Karte sudbine – Čistilište“ Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice na kojoj su mentorice bile Meliha Ibreljić i Alma Kljaho.

Teatarskom smotrom i službeno je završena prva faza projekta Teatar budućnosti koji realizuje Studio Teatar, a predstave nastale kroz ovaj projekat će u narednom periodu imati i svoja reprizna izvođenja.
“Teatar budućnosti” je projekat koji Studio Teatar provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative projekta koji implementira IOM Bosnia and Herzegovina, a finansira Austrijska razvojna saradnja.