Kultura

"Četiri i po drame"

Promovisana knjiga drama Almira Bašovića

02/07/2019

Neposredno prije promocije čin iz Drame Kreketanje "odglumili su" Irina Dobnik i Dražen Pavlović

Promocija knjige “Četiri i po drame” dramskog pisca i profesora na Filozofskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Almira Bašovića upriličena je u okviru pratećeg programa Pozorišnih igara BiH u Jajcu.

Knjiga donosi dramske tekstove: Priviđenja iz srebrenog vijeka, RE: Pinokio, Kreketanje, Sarajevo Feeling i Lica.

Bašovićeve drame prevođene su na više jezika. Komad “Priviđenja iz srebrenog vijeka” imao je premijeru 2003. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a svoj pozorišni život imao je i u Beču i Brnu. Ova drama Almira Bašovića uvrštena je među najbolje savremene komade u Evropi i jedan je od prvih umetničkih odgovora na pitanje kako pisati o tragediji genocida u Srebrenici.

Komad “Re:Pinoccio” je premijeru imao u Skoplju, na albanskom jeziku.

Almir Bašović je dramski pisac i profesor na Filozofskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Autor je knjiga Čehov i prostor i Maske dramskog subjekta.

Knjigu su predstavili Tina Leco, Zoran Mlinarević i Mladen Bičanić.

Tina Leco istakla je da joj je drago što se govori o knjizi drama suvremenog, živućeg bosanskohercegovačkog autora.

– Imam osjećaj da je to jezična konstrukcija koja nam privuče mnogo pažnje kao da izvođenje, objavljivanje drama naših domaćih autora ne bi trebalo biti nešto što je prirodno. Što se podrazumijeva. A kako je i sam profesor Bašović pisao, naš domaći dramski tekst je gost na našim teatarskim scenama. Tako da su i knjige drama gosti u našim izdavačkim kućama – rekla je Leco.

Navela je da se u ovoj knjizi može još od naslova puno toga iščitati i učitati.

Govoreći o onome što je zajedničko Bašovićevom dramama, Leco je skrenula pažnju na povezanost Bašovićevog sa beketovskim promišljanjima.

– Ove četiri i po drame mogu reći slijede beketovsku matricu u kojoj ima tog suptilnog humora, ali ima i duboko potresne tragedije, provokacije – dodala je.

Zoran Mlinarević, govoreći o Bašovićevoj knjizi drama, rekao je da je to pažljivo strukturirana knjiga. On je također naveo da su ove drame i generacijske.

Neposredno prije promocije čin iz Drame Kreketanje “odglumili su” Irina Dobnik i Dražen Pavlović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.