Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Promovisana knjiga novinara Slobodana Stajića “Janus sa tri lica”

promocija1611

Promociju je organizirao Art Rabic u čijem je izdanju ovo deveta Stajićeva objavljena knjiga

Knjiga „Janus sa tri lica“ predstavljena je večeras u Sarajevu, čime je obilježeno 55 godina novinarskog rada njenog autora Slobodana Stajića.

Promociju je organizirao Art Rabic u čijem je izdanju ovo deveta Stajićeva objavljena knjiga.

Autor je najavio i drugi dio, vjerovatno u martu, a moderator na promociji, direktor Art Rabica Goran Mikulić, naveo je da je Slobodan Stajić nevjerovatan autor koji brine o svakom segmentu, rečenici, zarezu, djela kojeg stvara.

Po riječima promotora Ahmeda Bosnića, čitalac će u „Janusu sa tri lica“ upoznati analitičnog i otvorenog pisca, bez dlake na jeziku. To je zato što iz korica izbija njegov bunt, krik, zbog stradanja nevinih žrtava sukoba i pogroma u svijetu, kao posljedica licemjerne svjetske politike s više lica, koja se, pride, naziva ‘demokratijom’.

Stajić uvjerava čitaoce da svjetska politika jedno misli, drugo govori, a treće radi, pa tako Junusu, antičkom dvoglavom bogu, simbolu dvoličnosti, daje još jedno lice.

Drugi promotor, Hajrudin Somun, zapaža da autor, inače zaljubljenik u povijest i stare civilizacije, u ovoj knjizi bira stvarne ili zamišljene likove koji pričaju o svjetskoj nepravdi. To je glavni motiv svih priča, za razliku od oživljavanja antičkih junaka u prethodnim djelima.

„Janus“ otkriva drugu stranu medalje svijeta koji je Stajić obilazio, za razliku od ranijih, putopisnih djela, njegovih ‘spomenara putovanja’, u kojima čitalac može naći pribježište u nekim starim vremenima.

Slobodan Stajić je sanjar, što je rijetkost u njegovoj profesiji, rekao je Somun i dodao da je baš tim riječima ocijenio autora promovirajući jednu od njegovih ranijih knjiga.

Promotori su naglasili profesionalne učinke i ljudske kvalitete Slobodna Stajića, a on izrazio veliki respekt prema vlastitim novinarskim uzorima i neutaživoj strasti tih pojedinaca za objelodanjivanjem istine – i samo istine o dešavanjima u svijetu.

Odlomke iz „Janusa sa tri lica“ čitala je na promociji Aida Krehić.

Nastupili su i gitaristi grupe „Soledad“ izvodeći jednu od kompozicija prvi put javno, u Stajićevu čast.