Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska filmska nagrada

”Quo Vadis, Aida?”, bh. redateljice Jasmile Žbanić, najbolji evropski film u 2021. godini

quo-vadis-aida-1

Nakon osvajanja nagrade za najbolji evropski film, Žbanić je kazala kako se nada da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, ženskih perspektiva u politici, umjetnosti i životu

Film bh. redateljice Jasmile Žbanić na 34. svečanoj dodjeli Evropske filmske nagrade, održane u Berinu, proglašen je najboljim evropskim filmom 2021. godine. Žbanić je dobitnica nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić proglašena je najboljom glumicom.

Filmu “Quo Vadis Aida?”, rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti u kategoriji najbolji evropski filma bili su ”Kupe broj 6” finskog reditelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski ”Otac” Floriana Zellera, italijanska ”Božja ruka” Paola Sorrentina i francusko-belgijski ”Titan” Julie Ducournau.

Nakon osvajanja nagrade za najbolji evropski film, Žbanić je kazala kako se nada da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, ženskih perspektiva u politici, umjetnosti i životu.

“Imamo odgovornost da našim publikama dajemo istinu, možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksne priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su krenula”, rekla je ona.

Kazala je kako je film posvećen ženama, majkama Srebrenice koje su pokazale kako da razaranje bude pretvoreno u ljubav.

Pored nagrade na najbolji film, Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju rediteljicu na 34. svečanoj dodjeli Evropske filmske nagrade za film “Quo Vadis, Aida?”.

U takmičenju za naslov evropskog reditelja 2021. sa Žbanić su u konkurenciji bili Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

Jasna Đuričić je na dodjeli 34. Evropskih filmskih nagrada (EFA) proglašena za najbolju glumicu u Evropi za 2021. godinu.

Sa Ðuričić u konkurenciji su bile glumice Seidi Haarla za “Kupe broj 6”, Carey Mulligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renate Reinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agathe Rousselle u “Titanu”.

Jasna Đuričić proglašena najboljom glumicom u Evropi za 2021.

Pobjednici po kategorijama:

Evropski film – ”Quo Vadis, Aida?” – Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović.

Evropski redatelj – Jasmila Žbanić, za film ”Quo Vadis, Aida?”.

Evropska glumica – Jasna Đuričić za film ”Quo Vadis, Aida?”.

Evropski glumac – Anthony Hopkins za ulogu u filmu ”Otac”.

Evropski scenarista – Florian Zeller i Christopher Hampton za film ”Otac”.

Evropska univerzitetska nagrada – ”Flee”, čiji je redatelj Jonas Poher Rasmussen.