Kultura

Sarajevska premijera predstave “Skrivene sjene”

07/12/2016

Predstava “Skrivene sjene”, u produkciji Centra za edukaciju mladih Travnik, premijerno je sinoć izvedena pred sarajevskom publikom na sceni Pozorišta mladih.

Sarajevska publika je imala priliku pogledati rekonstrukciju događaja koji su vezani za slučajeve nasilja u porodici, od njegovih uzroka, poteškoća sa kojima se žrtve nasilja suočavaju, do neadekvatnih reakcija nadležnih institucija i cjelokupnog društva.

Tri izvođača na sceni prikazali su svakodnevnu borbu žrtava nasilja sa svim problemima sa kojima se suočavaju, kao i sa etiketiranjem i marginalizacijom društva, te pomoći institucija koje bi ih trebale zaštititi, a ne čine to u dovoljnoj mjeri. Predstava se ne bavi nasiljem direktno, nego događajima koji uzrokuju nasilne incidente, poput konzumacije alkohola, kao i posljedicama koje su jako ozbiljne, a još uvijek se o njima u društvu dovoljno ne govori.

Predstava “Skrivene sjene” je dio istoimene kampanje koju Centar za edukaciju mladih kontinuirano sprovodi od 2013. godine, s ciljem buđenja svijesti bh. građana protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i ukazivanja na potrebu da se žrtve nasilja zaštite u većoj mjeri, nego što se to sada čini.

Kampanja okuplja sve bh. građane, koji žele da dignu svoj glas protiv nasilja nad ženama i djecom, a dosad su joj se pridružile brojne istaknute bh. ličnosti, poput Edina Džeke, Une Bejtović, Damira Imamovića, Marija Drmaća, Larise Cerić, Nure Bazdulj-Hubijar, nogometaša FK Sarajevo Advana Kadušića i Mersudina Ahmetovića.

Kampanja se, pored predstave, sastoji i iz svojevrsne galerije na otvorenom, koja građanima prikazuje stvarnu sliku nasilja u porodici u bh. društvu, uz poražavajuće statističke podatke, koji, između ostalog, govore o prevelikom broju slučajeva nasilja i premalom broju prijavljenih i riješenih slučajeva.

Predstava “Skrivene sjene” dosad je izvedena u Travniku, Vitezu, Zenici, Mostaru, Bugojnu, Tuzli, Pančevu i Novom Sadu, a sljedeće godine će gostovati u Švedskoj, saopćeno je iz Centra za edukaciju mladih Travnik.

Komentari