Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedmo izdanje

Sedam koncerata na ovogodišnjem izdanju Vareš Classic Festivala

Vares Classic Festival 7

Mladi vareški tamburaši upotpunit će svečano otvaranje Festivala u nedjelju, 22. septembra

Sedmo izdanje Vareš Classic Festivala (VaClaF) na temu “panta rhei” održat će se od 21. do 29. septembra u Varešu i Sarajevu, a svečani koncert otvorenja održat će ABA trio u subotu, 21. septembra, u staroj crkvi u Varešu.

Ovogodišnji VaClaF donosi sedam dana programski potpuno različitih koncerata, od baroka do savremene muzike koje će u osnovnom programu iznijeti sedam muzičara i jedna književnica, zatim sedmero mladih pijanističkih nada, te tradicionalno mladi vareški pijanisti i tamburaši, priopćili su organizatori.

Mladi vareški tamburaši upotpunit će svečano otvaranje Festivala u nedjelju, 22. septembra, u posebnom ambijentu restorana Mlin u Varešu s početkom u 19 sati te tako nastaviti festivalsku tradiciju.

Sljedećeg dana, VaClaF po prvi put gostuje i u Sarajevu, pa će tako u ponedjeljak, 23. septembra , u koncertnoj dvorani Muzičke akademije i Srednje muzičke škole Sarajevo “Cvjetko Rihtman” koncert i masterclass za učenike i studente te predkoncertno predavanje za svu zainteresiranu publiku održati Azra Medić, Belma Alić i Andrea Nikolić iz ABA tria.

Mladi pijanisti iz Muzičke škole Vareš predstavit će se tradicionalnim koncertom u utorak, 24. septembra, u Varešu s početkom u 14 sati, a sedam mladih bh. pijanista u srijedu, 25. septembra, u staroj vareškoj crkvi, svojim nastupom s početkom u 19 sati simbolično će potvrditi ovogodišnju festivalsku temu.

Svoje prozno i pjesničko stvaralaštvo u petak, 27. septembra, u dvorani Radničkog doma u Varešu predstavit će bh. spisateljica Adisa Bašić, a program će upotpuniti pijanistica Sonja Radojković.

Završni Miholjski koncert ove godine rezerviran je za nedjelju, 29. septembra, s početkom u 19 sati u Župnoj crkvi u Varešu, gdje će se u kombinaciji Bachove i savremene muzike predstaviti Strings attached Sinfonietta gudački trio, koji čine Alma Dizdar na violini, Aida Dajić na violi i Belma Alić na violončelu, te Amela Frljučkić na harmonici i Andrea Nikolić na violini.

VaClaF organizira Udruga “Emil Milo Cipra” Vareš – Andrea Nikolić – WISE Wien International Soloists Ensemble, u suradnji sa Župnim uredom Vareš, Općinom Vareš, Općom bibliotekom Vareš, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš, restoranom Mlin, Osnovnom školom Vareš, a generalna i umjetnička direktorica je Andrea Nikolić.