Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SFF: Program Udruženja filmskih radnika BiH donosi 75 naslova

sff press1

Ovogodišnji program na Sarajevo film festivalu, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika BiH (UFR BiH), u svom dvanaestom izdanju donosi čak 75 naslova. Ove godine u sklopu programa bit će prikazano: devet dugometražnih igranih i 14 dugometražnih dokumentarnih filmova, 19 srednjemetražnih i kratkometražnih dokumentarnih, 11 kratkometražnih i animiranih, 13 studentskih i devet srednjoškolskih filmova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Okosnicu programa već šestu godinu za redom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bh. filmskih akademija i fakulteta. Ove godine za tri zvanične nagrade (najbolji studentski film, specijalno priznanje žirija i specijalna pomen) takmiči se 13 filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banja Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy i Film Factory, te Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini.

“Ovo je izuzetna godina za bh. film što se vidi i po broju dugometražnih igranih flmova koje prikazujemo, a program će ukupno predstaviti 30 svjetskih i devet međunarodnih premijera“, kažu iz UFR-a BiH.

Dodaje se da će tokom festivala, UFR BiH dodijeliti i godišnje nagrade Ivica Matić, te da će biti prezentirano i novo izdanje lokacijskog vodiča pod nazivom “Filmmakers’ Location Guide“.

BH Film je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira gdje žive i rade.