Kultura

centar za kulturu

Sidran: U Mostaru svako mora prepoznati svoje greške

04/07/2019

„Nade ima u onom času kada prepoznamo koje su to greške koje sami činimo. I zapitati se zašto ih ponavljamo“, ocijenio je akademik

U prepunoj sali mostarskog Centra za kulturu stanovnici grada na Neretvi u srijedu navečer imali su priliku razgovarati s akademikom, esejistom, scenaristom, pjesnikom i piscem najljepših i najinsprativnijih stihova te duboko promišljenih tekstova Abdulahom Sidranom.

Sidran je kazao da mu je drago što je ponovo u Mostaru, ali ujedno i žao kada vidi s kakvim poteškoćama i problemima se suočava grad i njegovi stanovnici.

„Kultura može bar nakratko te teške dane učiniti lakšim“, kazao je Sidran, dodavši da nada za Mostar ipak postoji, ali da je za to potrebno prepoznati slabosti i loše načine upravljanja kod sebe samog, pa onda krenuti dalje.

„Nade ima u onom času kada prepoznamo koje su to greške koje sami činimo. I zapitati se zašto ih ponavljamo“, ocijenio je akademik.

Pohvalio je sadržaje „Mostarskog ljeta“ kao nešto potrebno u tom gradu, posebno u teško vrijeme kroz koje prolazi.

„Naša je dužnost boriti se da sačuvamo snagu humora, snagu veselosti, prkosa, čak i u jako teškim situacijama“, poručio je Sidran.

Poetsko-književni program pod nazivom “Književno veče s akademikom Abdulahom Sidranom” održan je u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2019.”, a u organizaciji Narodne biblioteke Mostar.

Domaćin druženja bio je direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda, moderator večeri profesorica Selma Aškraba, dok je u muzičkom dijelu programa nastupio Mustafa Šantić, istaknuti muzičar i direktor Muzičke škole u Mostaru.

Abdulah Sidran je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Njegova djela su prevedena na nekoliko svjetskih jezika. Kao filmski autor dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.