Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španija “uslovno oslobodila” uhapšenog turskog pisca Dogana Akhanlija

Dogan Akhanli

Španija je odobrila uslovno oslobađanje njemačko-turskog pisca Dogana Akhanlija (60) koji je uhapšen u toj zemlji po potjernici Turske, gdje se nalazio na odmoru.

Akhanli, koji je u velikoj mjeri kritikovao stanje ljudskih prava u Turskoj, bio je uhapšen na zahtjev turskih vlasti u gradu Granadi.

“Vrijedila je bitka”, rekao je Akhanlijev advokat Ilijas Ujar i naveo da je Akhanli pušten iz pritvora pod uslovom da ostane u Madridu.

Pisac Dogan Akhanli rođen je i odrastao u Turskoj, ali ima samo njemačko državljanstvo.

Kako je njegov advokat Ilijas Ujar objavio na Facebooku, lokalni policajci su navodno prilikom rutinske kontrole ličnih dokumenta konstatirali da se Akhalni nalazi na crvenoj listi Interpola.

U Njemačku je došao 1991. godine, nakon što je nekoliko godina proveo u zatvoru tokom vojne vladavine u Turskoj, prenosi Deutsche Welle.

Prilikom ulaska u Tursku 2010. godine on je uhapšen – zbog oružane pljačke u jednoj mjenjačnici u Istanbulu od prije 21 godinu u kojoj je vlasnik mjenjačnice ubijen.

Nakon četiri meseca, Akhanli je pušten iz pritvora, i 2011. zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi, ali ta oslobađajuća presuda je poništena 2013. i protiv autora je izdat međunarodni nalog za hapšenje, prenosi B92.