Kultura

niz događaja u bih

Svjetski dan knjige: Ulične biblioteke u Mostaru

23/04/2021

Današnjim događajima želi se, prije svega, potaknuti mlade na čitanje te upozoriti na važnost zaštite autorskih prava

Danas se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Tim povodom u BiH će biti organiziran niz događaja, a jedan od njih je i postavljanje uličnih biblioteka u Mostaru.

Postavljanje uličnih biblioteka implementira se u okviru projekta “Kreiraj sve (mir)” koji se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Današnjim događajima želi se, prije svega, potaknuti mlade na čitanje te upozoriti na važnost zaštite autorskih prava.

Godine 1948. UNESCO je započeo ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela.

Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.