Kultura

ocjena publike

“Tihi dječak” najbolja predstava na reviji lutkarskih pozorišta u Rijeci

11/11/2019

Ta predstava reditelja Tina Grabnara dobila je prosječnu ocjenu 4,87 i nagradu "Domino" koja je ime dobila po nekadašnjem Gradskom kazalištu lutaka, a u obliku je drvene dječje igračke - klepetaljke

‘Predstava “Tihi dječak” kragujevačkog Pozorišta za djecu u nedjelju je proglašena najboljom po ocjeni publike na 24. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci.

Ta predstava reditelja Tina Grabnara dobila je prosječnu ocjenu 4,87 i nagradu “Domino” koja je ime dobila po nekadašnjem Gradskom kazalištu lutaka, a u obliku je drvene dječje igračke – klepetaljke.

“Tihi dječak” lutkarska je predstava bez lutaka – to je ples prstiju i gluma tijela, koji su zasnovani na principima tzv. platform teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac i lutka i scenski element i rekvizit.

“U velikoj kući, negdje na selu, živi dječak. Njegova porodica ima četiri člana: pored tate i mame, tu je i dječakova petogodišnja sestrica Lejla. Otac, glava obitelji, je lovac; u zaključanom ormaru na tavanu, daleko od djece, on čuva veliku lovačku pušku. Ponekad, dječak ide s tatom u lov, ali pušku ne smije ni taknuti – moći će pucati tek kad položi ispit za lovca. Jednoga dana, kad su djeca ostala sama kod kuće, dječak je otkrio da su tavanska vrata otključana. Iako to nikako ne bi smjeli, brat i sestra krenu u istraživanje tajanstvenog prostora. Među paucima, slijepim miševima i starim novinama, njih dvoje nađu zabranjeno blago: ključ od ormara u kojem je otac krio pušku. Dječak se zove Vuk i ovo je njegova priča”, kratki je sadržaj nagrađene predstave, prenosi Hina.

Od 4. do 10. novembra Revija lutkarskih kazališta održavala se u riječkom Gradskom kazalištu lutaka i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a riječkoj se publici predstavilo 11 pozorišta iz Hrvatske, BiH, Finske, Njemačke, Slovenije i Srbije. Ukupno 27 predstava posjetilo je oko pet i po hiljada gledatelja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.