Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TKT Fest: Večeras “Kod kuće/Kabul” Narodnog pozorišta Beograd

dusanka44

Promocijom edicije Ars scena izdavačke kuće Clio iz Beograda započela je peta festivalska noć 15. TKT Festa.

Publici se obratio Vlado Kerošević, o samoj ediciji više je govorio urednik edicije Ars Scena Nebojša Bradić i glavni urednik izdavačkog preduzeća Clio Zoran Hamović.

Projekt ARS čini šest biblioteka (Theoria, Musica, Figura, Aplicata, Cinema i Scena), a koncipiran je kao sistematsko traženje odgovora na mnoge nedoumice u prosuđivanju rezultata umjetničke prakse.

Jedan od temeljnih zadataka svih tih edicija jeste da daju teorijski, kritički i istorijski uvid u stvaralačku praksu likovnih, muzičkih, pozorišnih, filmskih, kao i primijenjenih umjetnika. Ars scena je nastala iz potrebe da važna inovativna znanja različitih škola budu dostupna.

Izvedena je i predstava “Krtica Martin” nastala u produkciji Kazališta Virovitica. Glavnu ulogu igra Draško Zidar, a za režiju i dramatizaciju zaslužan je Damir Mađarić.

Na programu 15. TKT Festa večeras je predstava Narodnog pozorišta Beograd “Kod kuće/Kabul” Toni Kušnera u režiji Željka Đukića i u izvedbi prvakinje Drame Dušanke Stojanović Glid.

Na sceni Teatra kabare Tuzla sutra će biti obilježena 50. godišnjica smrti Vladana Desnice, predstavom ”Desnica: Igra proljeća i smrti” u produkciji Teatro Verdi iz Zadra. U predstavi igra Juraj Aras koji je i režirao tu monodramu, saopćeno je iz TKT Festa.