Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predstava dine mustafića

“Trg ratnika” na programu “Mostarskog ljeta”

trg ratnika

Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora, koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać

U okviru “Mostarskog ljeta” u petak, 5. jula, u 20 sati, publika će u Narodnom pozorištu Mostar moći pogledati nagrađivanu predstavu reditelja Dine Mustafića “Trg Ratnika”.

Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora, koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

“Predstava Trg ratnika nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli”, rekla je Belma Lizde Kurt.

Nick Wood u drami “Trg ratnika”, umjesto “skice rata”, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava.

“Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju ‘rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana’. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je ‘proces’, a ne tek nesretan i prolazan trenutak. Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj ‘znanosti’. Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od ‘ponavljanja’. Ispit je svaki dan”, navode organizatori.