Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U organizaciji Napretka

U Brčkom održan koncert “Orgulje kroz epohe”

l_1ed28552a226e6c256e6ec04f7a0622a

Predsjednik HKD Napredak Brčko fra Mirko Jozić je kazao da, koliko je njemu poznato, u Brčkom do sada nikada nije održan koncert orgulja

U organizaciji brčanskog Napretka, sinoć je u Brčkom organiziran koncert pod nazivom “Orgulje kroz epohe“ umjetnika Frane Yehude Kolonomosa Martinčevića uz asistenciju registranta Ytzhaka Petra Kolonomosa Martinčevića.

Predsjednik HKD Napredak Brčko fra Mirko Jozić je kazao da, koliko je njemu poznato, u Brčkom do sada nikada nije održan koncert orgulja.

– Naši gosti će brčanskoj publici predstaviti razvoj orguljske glazbe kroz epohe. Nadamo se da ćemo ovim koncertom potaknuti razvoj glazbene kulture u našem kraju te da će ovo biti povod za organiziranje sličnog koncerta u budućnosti. Ujedno ćemo večerašnjim koncertom i završiti mandat ovog saziva HKD Napredak u Brčkom te nam je želja bila oprostiti se na ovako lijep način – kazao je Jozić.

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević je kazao da je njegov glavni motiv za bavljenje orguljskom muzikom promocija tog vida umjetnosti kao nečega što nije dovoljno poznato u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.

– Večeršanji koncert je koncipiran na radu glazbenika Jevreja koji su pisali orguljsku glazbu, krenuvši od renesansnog perioda pa sve do ekspresionizma. U program je uvršten i Bach kao jedini nejevrej među odabranim autorima jer je on, kada je riječ o orguljskoj glazbi, neizostavan u bilo kakvom govoru o njoj – izjavio je Kolonomos Martinčević.

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević je rođen u Sarajevu 1967. godine. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Sarajevu na odsjeku za klavir, osvojivši niz nagrada na natjecanjima za mlade pijaniste. Muzičku akademiju upisuje u Sarajevu, a kao apsolvent studij klavira nastavlja na Conservatoriu Gabrielle D'Annuzio u Pescari u Italiji. Studij nastavlja 1993. godine u Norveškoj te ga završava kao najbolji kandidat generacije. Godine 1994. biva primljen na najvišu univerzitetsku državnu muzičku instituciju u Kraljevini Norveškoj “Norges Musikkhogskole“ u Oslu na smjeru za orgulje i crkvenu muziku. Magistarski studij orgulja okončao je 2021. godine na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Maria Penzara.