Kultura

Sarajevo

U Historijskom muzeju izložba “Koraci u tišini” Arme Tanović-Branković

28/01/2019

Kustosica izložbe Elma Hodžić istakla je da autorica Tanović-Branković kroz ciklus "Koraci u tišini" traga za ženskim bićima u književnosti

Prva od tri samostalne izložbe, “Koraci u tišini” autorice Arme Tanović Branković, koja predstavlja lično vizuelno reagiranje na pisanu riječ, otvorena je večeras u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Autorica je istakla da se u prvom ciklusu izložbe bavila bosanskohercegovačkim autorima, od klasika – Meša Selimović, Ivo Andrić i Derviš Sušić – ali i autorima kao što su Dževad Karahasan i Darijo Džamonja.

– Kroz moje bavljenje književnim djelima, iskristalisao se i diskurs pozicija žene u bh. literaturi, tako da se neke od slika referiraju na ženu kao majku, ženu u ratu, ali i diskurs žene koja preuzima mušku ulogu – kazala je.

Svaka od slika, dodala je Tanović-Branković, donosi i njen lični segment, jer su djela nastajala ponovnim čitanjem knjiga, nakon sticanja određenih životnih iskustava.

Istakla je da će uskoro biti otvorene i druge dvije izložbe u istom ciklusu, “Koraci u tami” i “Tragovi u bijelom”, u kojim će se baviti ženskim autorima te postmodernom u bh. književnosti.

Kustosica izložbe Elma Hodžić istakla je da autorica Tanović-Branković kroz ciklus “Koraci u tišini” traga za ženskim bićima u književnosti te podsjeća na uloge i društvene kontekste u kojima borave često potisnute, na marginama pribilježene, ponekad i zaboravljene.

Izložba koja je otvorena do 4. februara, prodajnog je karaktera, a sav novac će biti poklonjen u dobrotvore svrhe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.