Kultura

U Krupi na Uni nastavljena izgradnja replike kuće Branka Ćopića

04/09/2018

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, u opštini Krupa na Uni nastavljena je izgradnja replike piščeve rodne kuće, potvrdio je danas načelnik ove opštine Mladen Kljajić.

– Mi ne znamo kojim intenzitetom će biti natavljena gradnja. Opština Krupa na Uni nema potpisan bilo kakav ugovor sa izvođačem radova, niti znamo da li postoje neki rokovi – rekao je Kljajić, napominjući da su radovi nastavljeni u petak, 31. avgusta i da očekuje da će konačno biti završen ovaj projekat.

Predstavnik preduzeća “Benkos Bosna” iz Doboja Mevludin Bećirović rekao je da je u toku zidanje podrumskih prostorija što će biti završeno za desetak dana.

Bećirović je istakao da je obezbjeđen materijal za podrumske prostorije, ali nije mogao precizirati da li je izvođaču radova doznačen sav novac za završetak izgradnje.

U projektu izgradnje replike rodne kuće pisca Branka Ćopića opština Krupa na Uni je imala obavezu pripreme dokumentacije i infrastrukture, a izvođača je birao donator Vlada Azerbejdžana.

Donatorska sredstva nisu bila usmjerena u budžet opštine Krupa na Uni, već direktno od donatora izvođaču radova, a Skupština opštine Krupa na Uni je u septembru prošle godine samo prihvatila donaciju Ambasade Azerbejdžana od 26.000 eura.

Izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće je počela 24. novembra prošle godine, ali je nakon izvođenja zemljanih radova bila prekinuta, te je nastavljena pre nekoliko dana.