Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru otvoren Muzej posvećen žrtvama rata i genocida u BiH

Muzej rata – Mostar 5

Muzej posvećen žrtvama rata i genocida 1992.-1995. u Bosni i Hercegovini s nekoliko stotina fotografija, predmetima koji su pripadali žrtavama, pismima i sredstvima za torturu danas je otvoren u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Muzej žrtva rata i genocida 1992.-1995. presijecanjem vrpce otvorili su predstavnik logoraške populacije Ismet Ovčina i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

“Ovo je veoma značajan projekt koji je u nizu projekata kulture sjećanja svih onih stradanja koja su se događala na području BiH. Čast mi je da sam danas ovdje i da vidim na jednom mjestu sve one strahote koje su se dešavale u nadi da se više nikada nikome ovako nešto ne dogodi”, kazao je ministar Hadžović.

Jedan od organizatora formiranja Muzeja Jasmin Mešković, inače predsjednik Saveza logoraša BiH, koji s timom od desetak ljudi širom zemlje godinama radi na prikupljanju izjava, predmeta svjedočenja i fotografija te svega onoga što može služiti dokumentiranju ratnih zločina i genocida od 1992. do 1995. godine, je izrazio zadovoljstvo da je nakon Sarajeva i Mostar dobio muzej.

“Misija ovog muzeja je sjećanje na sve žrtve, edukacija o tome šta se dešavalo u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, da oživi sjećanje na žrtve i naravno da prenesemo jasnu poruku da se želimo baviti dokumentacionim stvarima i isticati sve zločine u BiH”, kazao je Mešković.

Ovaj Muzej, kako je rekao, pokriva teritorijalno cijelo područje Bosne i Hercegovine, a u Mostaru je danas izložen samo dio postavke koja će se kontinuirano dopunjavati.

“Ovdje je više stotina fotografija, predmeti žrtava, pisma, pisma prvog predsjednika BiH, rahmetli Alije Izetbegovića koja je pisao rukom. Predmeti kojima su vršene torture i mučenja nad žrtvama svih kategorijama u BiH, projekcija dokumentarnih filmova koji su rađeni specijalno za ovu priliku i mnoge druge stvari koje čovjek koji posjeti muzej može vidjeti o torturi i širini organizovanog zločina i genocida u BiH od 1992. do 1995. godine”, kazao je Mešković.

Muzej se nalazi u ulici Braće Fejića, preko puta Karađoz-begove džamije, i bit će otvoren svakim danom za posjetitelje kako iz zemlje tako i inozemstva, te će na svoj način govoriti o strahotama koje su se u BiH događale tokom rata te podsjećati da se takvo što nikada i nikome ne smije ponoviti.