Kultura

fotografije i eksponati

U sarajevskoj Galeriji Mak izložba o Narodnom pozorištu u Pragu

05/09/2021
FOTO: Fena

Na izložbi će biti prikazane fotografije i drugi eksponati iz historijata Narodnog pozorišta u Pragu

Izložba ‘140 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Pragu’ bit će otvorena u utorak, u Galeriji ‘Mak’ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba je rezultat zajedničkog projekta Društva bosansko-češkog prijateljstva ‘Snješka’ iz Sarajeva i Društa češkog-BiH prijateljstva ‘Arhitekt Karel Paržik’ iz Mostara.

Na izložbi će biti prikazane fotografije i drugi eksponati iz historijata Narodnog pozorišta u Pragu. Izgradnja pozorišta započeta je 1868. godine, a prvi put je otvoreno 1881., u čast posjete prestolonasljednika austrijskog princa Rudolfa. Opera Bedžiha Smetane ‘Libuše’ tad je premijerno izvedena u režiji Adolfa Čeha.

Nakon toga prikazano je još 11 predstava. Tad je pozorište zatvoreno da bi se omogućilo završavanje finalnih detalja. Dok je taj posao bio u toku, 12. augusta 1881. izbio je požar, koji je uništio bakarnu kupolu, auditorijum i pozornicu.

– Požar je doživljen kao nacionalna katastrofa i izazvao je snažan talas odlučnosti da se produzme nova akcija sakupljanja novca, za 47 dana prikupljeno je milion guldena – navodi se.

Umjetnička djela u enterijeru radili su Mikolaš Aleš i František Ženišek. Narodno pozorište otvoreno je ponovo 1883. godine. Zgrada, sa savršenom tehničkom opremom, služila je bez ikakvih opsežnih modifikacija gotovo stotinu godina.

– Realizaciju ove izložbe pomogli su Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, Ambasada Republike Češke u BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine – naglašeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.