Kultura

Atelje "Ismet Mujezinović"

U Tuzli otvorena izložba “Glas razuma u teškim vremenima”

09/05/2021

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Zlatnih ljiljana i Dana Evrope Muzej Istočne Bosne u Tuzli pripremio je izložbu pod nazivom “Glas razuma u teškim vremenima” koja je danas otvorena u Ateljeu ”Ismet Mujezinović” u Tuzli

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Zlatnih ljiljana i Dana Evrope Muzej Istočne Bosne u Tuzli pripremio je izložbu pod nazivom “Glas razuma u teškim vremenima” koja je danas otvorena u Ateljeu ”Ismet Mujezinović” u Tuzli, javlja Anadolu Agency (AA).

Autorica izložbe Nataša Perić istakla je kako se i dalje treba nastaviti sa istraživanjem historijske građe i podsjećati na ljude koji su svojom hrabrošću spašavali tuđe živote.

“Izložbom želimo da se sjetimo ličnosti koje su svojom hrabrošću, često dovodeći svoje živote u opasnost, spašavali komšije koji su se nalazile na udaru fašističke politike ’40-ih i ’90-ih godina prošlog stoljeća. Fokus izložbe je na Lazaru Manojloviću, istaknutom prosvjetnom radniku koji je dugo radio u Tuzli, onda je 1991. godine postao direktor OŠ “Radojka Lakić”. Izbijanjem rata 1992. godine, ulaskom paravojnih formacija u BiH, a znamo da je Bijeljina bila prvi grad koji se našao na udaru velikosrpske politike, Manojlović je odbio naređenje da učenike u školi dijeli po naciji rekavši da za njega postoje dvije nacije: nacija učitelja i nacija učenika. Iz tog razloga je istjeran iz škole, ali je tokom cijelog rata spašavao Bošnjake iz Bijeljine i zarobljenike u logoru Batković. I nakon rata je nastavio s kritikom nacionalizma u RS-u, pa sve do smrti 2016. godine”, rekla je Nataša Perić, autorica izložbe.

Muzej Istočne Bosne u Tuzli je aktivno učestvovao u pripremanju i organizaciji izložbe.

“Ova prilika je posebna. Danas je Dan Evrope, Dan pobjede i Dan Zlatnih ljiljana. Ono što sve to predstavlja je jeste jedinstvo , mir i borbu protiv tiranije, represije i borba za ljudska prava. I to je upravo ono što trebamo obilježavati kako se zlo ne bi ponovilo. Kada god se fašizam i ljudi sa fašističkim razmišljanjima ujedinjuju isto tako trebaju se antifašisti udružiti protiv njih”, kazao je Ljubiša Veljković, direktor Muzeja Istočne Bosne.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjetio je na lik i djelo Šefketa ef. Kurta, gradonačelnika Tuzle hadži Hasanagu Pašića, Ratimira Deretića…

“Njegujemo ideju dobrote, ideju normalnosti i u nenormalnim vremenima njegujemo kroz spomeničku i našu manifestacionu, ali našu general kulturu. Ovo su veliki ljudi, koji imaju ogromne zasluge i kojisu pokazali kako je moguće biti dobar i u vremenima zla. Historija treba da pamti one koji su smogli hrabrosti da budu dobri u vremenima zla”, istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.