Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zemaljskom muzeju BiH postavljena izložba turskog streličarstva

strelicastvo (3)

Uz prisustvo presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zamjenika turskog premijera, Deniza Zvizdića i Hakana Cavusoglua, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas je svečano otvorena izložba turskog streličarstva, a radi se o izložbi koju organizuju Fondacija streličarstvo Republike Turske i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na samom početku ceremonije otvaranja prisutnima su se obratili direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, te kustos izložbe turskog streličarstva Mehmet Lutfi Sen.

Nakon njih obratio se premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je izrazio zadovoljstvo što danas ima priliku, kako je kazao, svjedočiti činjenicama koje govore o bogatoj kulturno-historijskoj vezi između država Bosne i Hercegovine i Turske.

“Ta veza ogleda se naravno i u činjenici da su i neki ljudi iz BiH ostavili traga u jednom od sportova, iako streličarstvo osim sporta ima jednu jaku duhovnu dimenziju. Streličarstvo, kao grana ili kao sport, ima svoju duhovnu dimenziju koja u našoj vjeri, islamu, ima posebno mjesto, kao što je Bitka na Uhudu”, rekao je Konaković, te se još jedno zahvalio organizatorima ove izložbe.

Član Upravnog odbora Fondacije za streličarstvo Republike Turske i sin turskog predsjednika Bilal Erdogan istakao je kako je i ranije boravio u Sarajevu, a povod njegove posljednje posjete je bio upravo streličarstvo. Erdogan se u nastavku obraćanja osvrnuo na tehnike i tehnologiju koja je korištena u oblasti streličarstva.

“Naši preci su dosegli vrhunac kada je u pitanju tehnologija koja je korištena u oblasti streličarstva. No, i pored toga, naši preci ovu ratnu tehniku nikada nisu koristili kako bi počinili pokolje i zločine. Koristili su ih kako bi rušili zidove koji su postojali među ljudima. U današnje vrijeme svjedočimo modernijim i naprednijim tehnologijama. Isto tako, zadnjih dana upravo svjedočimo kako se govori o tome kako će neke zemlje biti izbrisane s lica zemlja uprvo tim najmodernijim oružjem”, istakao je Erdogan.

On je poručio, da, upravo zbog toga, u današnjoj izložni postoji jako dublji smisao, jer danas postoji potreba za perspektivom i pogledom na svijet koji su baštinili zajednički preci dviju država.

“Kako što i vi u BiH znate, 20. stoljeće je bilo najkrvavije stoljeće u povijesti čovječanstva. Vidjet ćemo šta sa sobom nosi 21. stoljeće, no nemamo dovoljno razloga da budemo previše optimistični. Mi kao nosioci zajedničke baštine moramo se okupiti i udružiti snage i promovirati naše naslijeđe kao protutežu onome što se danas podmeće kao civilizacija, a ona to nije”, poručio je Erdogan.

Zamjenik premijera Turske Hakan Cavusoglu ukazao je na činjenicu da su BiH i Balkan prostor i mjesto koje su garancija globalnog mira.

“Znamo da ako u BiH i na prostoru cijelog Balkana ne uspostavimo mir, on neće moći biti uspostavljen ni na globalnom planu. Mi kao bratska i prijateljska zemlja ćemo nastaviti pružati podršku BiH kako bi se izgradila funkcionalna država, kako bi je učinili jačom i razvijenijom”, rekao je Cavusoglu, te dodao:

“Ako ne budemo znali našu prošlost, nećemo biti u stanju izgraditi budućnost. Ako želimo izgraditi budućnost, moramo se više posvetiti našoj tradiciji i običajima, a ne pukom isčitavanju historije. Današnja ceremonija i jeste jedan od tih načina i elemenata naše tradicije”.

Cavusoglu se na kraju zahvalio Fondaciji za streličarstvo Turske jer je organizovala jednu ovakvu izložbu u BiH, te zaključio kako streličarstvo predstavlja jedan sport i ritual, koji simbolizira hrabrost, odlučnost i pravdu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako BiH i Turska imaju dugu historiju svojih odnosa, koji su uvijek bili obilježeni iskrenim prijateljstvom, međusobnim razumijevanjem i zajedničkim ciljevima unapređenja i bh. i turskog društva.

“Osmanska civilizacija je na ovim prosotrima ostvila stotine spomenika duhovne i materijalne kulture, koje predstvljaja najznačajnije vrijednosti našeg kulturno-historjskog naslijeđa, a neki od njih su tako univerzilne i originalne vrijednosti, da se nalaze i na listi UNESCO-a”, rekao je Zvizdić.

Naglasio je kako su svi ti spomenici čitava mreža neraskidivih niti koje trajno vežu BiH i Tursku, kao i narode dviju zemalja.

“U današnjem modernom vremenu ti odnosi nisu vezani samo u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, već i u oblasti ekonomije. Mi izuzutno cijenimo prijateljsku i nesebičnu podršku i pomoć prijateljskog turskog naroda u realizaciji naših baznih državnih i prioritetnih ciljeva, koji su vezani za članstvo u Evropskoj uniji, NATO paktu i dalji ekonomski razvoj BiH”, rekao je Zvizdić.

Na samom kraju je naglasio kako činjenica da se obim ekonomske sardanje dviju zemalja pribiližava magičnoj cifri od milijardu dolara, te kako to govori o potpunom razumijevanju Turske za ekonomske potrebe i razvoj BiH.

Nakon obraćanja, međusobno su uručeni i prigodni pokloni, a u znaku današnje izložbe premijerima Zvizdiću i Konakoviću uručeni su lukovi i strijele.

Uslijedilo je i svečano presijecanje vrpce, čime je izložba i zvanično otvorena, a nakon presijecanja vrpce, kustos Mehmet Lutfi Sen je podijelio informacije o predmetima izloženim u Zemaljskom muzeju.

Nakon obilaska izložbe, u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja vještinu u oblasti streličarstva imali su priliku demonstrirati član Upravnog odbora Fondacije za streličarstvo Turske Bilal Erdogan, premijer kantona Elmedin Konaković i zamjenik premijera Turske Hakan Cavusoglu.

U okviru izložbe predstavljeni su originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju selčučkom i osmanskom periodu prva je ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

Također, predstavljeni su lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja se koristila u streličarstvu selčučkog i osmanskog perioda.

Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku. Naime, Miralem Ahmed-aga, koji je porijeklom s ovih prostora, bio je jedan od najboljih streličara u historiji osmanske Turske.

Posjetioci imaju priliku pogledati i video usporedba ispaljivanja strijele Tozkoparan Iskendera, kojom je dobačeno rekordnih 846 metara, sa ispaljivanjem drugih strijela.

Izložba turskog streličarstva će biti otvorena do 15. oktobra 2017. godine.