Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras na 15. TKT Fest-u “Desnica: Igra proljeća i smrti”

juraj aras predstava
juraj aras predstava

Na šestoj Festivalskoj noći, tuzlanska publika je uživala u predstavi “Kod kuće/Kabul” u režiji Željka Đukića i velikim aplauzom nagradila prvakinju drame Dušanku Stojanović Glid Narodnog pozorišta Beograd u čijoj je produkciji i nastala ova savremena monodrama.

Po riječima glumice ova monodrama “predstavlja ispovijest jedne učiteljice, jedne autohtone osobe koja ustvari posmatra raspad civilizacije, raspad svijeta.

Na prvo čitanje tekst se nije činio niti dopadljivim niti atraktivnim, niti komercijalnim, a opet ne može se reći da je samo intelektualan, da je za određeni krug ljudi, da je elitan”.

Glumica je zapravo pomirila sudbinu svijeta sa sudbinom jedne žene koja je neprimijećena u društvu, ali ima i svoje misli i svoje stavove, ideje i svoja saznanja.

 

Večeras će se u okviru 15. TKT Fest-a predstavom “Desnica: Igra proljeća i smrti” nastalu po motivima romana “Proljeća Ivana Galeba”, u produkciji Teatro VerRRdija, obilježiti 50 godina od smrti Vladana Desnice.

Selekcijom ove predstave, gdje režiju potpisuje Juraj Aras i ujedno ostvaruje glavnu ulogu, Teatar kabare Tuzla je dao posebno mjesto i značenje na festivalu dogovorivši još jednu izvedbu za tuzlanske srednjoškolce, kojima će ovo biti nesvakidašnja prilika da pored lektire koju čitaju i auditivno, vizualno, emocionalno dožive bogat jezik i misao ovoga pisca. Gumac u dijalogu s lutkom igra pripovjedno kazalište, vješto i neopterećujuće, uz glazbu Bojana Gagića.

Monodrama je premijerno izvedena 19.11.2015. na velikoj sceni Kazališta lutaka Zadar i imala je do sada niz zapaženih izvedbi. Osim premijere na ARTAKT festivalu i službenog otvaranja male dvorane Kazališta lutaka, nastupa na 26. Marulićevim danima – renomiranom festivalu hrvatske drame u Splitu, otvara Dane kaštelanskog kazališta,
nastupa u Omišu, u Islamu Grčkom, u Kuli Janković gdje je djelo i napisano, zatim za noć kazališta u Virovitici te na sceni Polanec u ZKM – u, u Zagrebu.

Sutra je na 8. Festivalskom danu predstava “Taximetar” autora Gorana
Vojnovića u režiji Matka Raguž i produkciji Teatra EXIT iz Zagreba. U predstavi igraju: Zijad Gračić i Robert Budak.

Sve informacije i rezervacije možete uraditi na broj telefona 035 264 733.