Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Video izložba i preformans galerije La Centrale iz Montreala u Sarajevu

brodac

Udruženje Crvena i Galerija Brodac otvorit će 20. i 25. maja u Galeriji Brodac u Sarajevu video izložbu i program performansa galerije La Centrale iz Montreala: La Centrale – Hors Les Murs umjetnica Caroline St-Laurent, Emme-Kate Guimond, Noemi McComber, Sonje Zlatanova i Virginie Jourdain.

La Centrale – Hors Les Murs označava početak suradnje između Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva i montrealske galerije La Central, koja će se odvijati kroz bijenalne rezidencijalne razmjene, a čiji će fokus biti na feminističkim performativnim umjetničkim praksama.

Planirano je i potpisivanje sporazuma o saradnji, koji će od 2017. godine omogućiti bh. umjetnicama rezidencijalni boravak i izložbu u Montrealu, kao i boravak quebeških umjetnica u Sarajevu svake dvije godine.

La Centrale Galerie Powerhouse je galerija osnovana 1973. kao jedna od prvih samoorganiziranih umjetničkih centara u Kanadskoj državi Quebec. Misija La Centrale se nadograđuje na tradiciju feminističke umjetnosti – kao platforma za suvremenu umjetnost sa uporištem u feminističkoj i rodnoj teoriji kao i u među-kulturalnim i trans-disciplinarnim praksama, najavljeno je iz Udruženja Crvena.