Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Zajedničkim koncertom zatvorene Majske muzičke svečanosti

Studenti MAS i Sarajevska filharmonija
FOTO: Fena

Prvi dio koncerta zaokružio je nastup saksofoniste Mirze Sijerčića koji je svirao kompoziciju “Fantasia brillante” na Carmen teme za saksofon i orkestar F. Bornea

Nakon jednomjesečnog vrlo intenzivnog i raznolikog programa, u petak, 2. juna 2023. godine, u Narodnom pozorištu Sarajevo upriličen je zajednički koncert studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Sarajevske filharmonije kojim je zaokružen ovogodišnji program festivala Majske muzičke svečanosti.

Ovom prilikom kao solisti su se predstavili Alex Mateescu (violina, klasa: doc. mr. Marko Simović), Sara Barbara Bilela (violina, klasa: doc. mr. Marko Simović) i Mirza Sijerčić (saksofon, klasa: doc. Lev Pupis), a orkestrom su dirigovali Marija Grubišić (klasa: red. prof. art. Jasenka Ostojić), Bakir Samardržić (klasa: van. prof. mr. Dario Vučić) i ass. mr. Fuad Šetić.

Studenti MAS i Sarajevska filharmonija
FOTO: Fena

Koncert je otvoren uvertirom za operu “Talijanka u Alžiru” G. Rossinija koju je orkestar izveo pod dirigentskom palicom Marije Grubišić, nakon čega su uslijedili nastupi solista.  

Studenti MAS i Sarajevska filharmonija
FOTO: Fena

Violinist Alex Mateescu interpretirao je “Andante assai” iz Koncerta za violinu i orkestar br. 2 u g-molu, op. 63 S. Prokofjeva. Stav “Canzonetta: Andante” iz Koncerta za violinu i orkestar u D-duru op. 35 P. I. Čajkovskog izvela je violinistica Sara Barbara Bilela.

Prvi dio koncerta zaokružio je nastup saksofoniste Mirze Sijerčića koji je svirao kompoziciju “Fantasia brillante” na Carmen teme za saksofon i orkestar F. Bornea. Za dirigentskim pultom našao se Fuad Šetić.

Studenti MAS i Sarajevska filharmonija
FOTO: Fena

Program je uključio i Simfoniju br. 3 u d-molu C. Francka koju je Sarajevska filharmonija izvela pod dirigentskom palicom Bakira Samardžića.