Kultura

internacionalni festival

“Životinjska farma” pobjednička predstava 9. Juventafesta

13/09/2021

Ovogodišnji festival obilježio je i nastavak saradnje s USAID-om

Publika devetog Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva ‘Juventafest’ u pet dana imala je priliku pogledati pet predstava iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a stručni žiri u sastavu Daria Lorenci Flatz, Željko Milošević i Nermin Hamzagić dodijelio je Grand Prix članovima Omladinskog pozorišta DADOV Srbija za predstavu ‘Životinjska farma’.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi ‘Ko je meni Antigona’ i mladim glumicama Teleport teatara i Omladinske pozorišne scene Paraćin (Srbija). Učesnici su se družili i na radionicama plesa, maske, lutkarstva i forum teatra, a učili su od stručnjaka iz tih oblasti glumice Aleksandre Spasojević, koreografkinje Jasmine Prolić, glumice Maje Lučić te profesora sociologije Demira Mekića.

– Njihove gotovo savršene performanse i rezultate rada, tokom četverodnevnih radionica, publika je imala priliku vidjeti uoči svečane dodjele nagrada. Vrijedi istaći i da je 2019. godine, u saradnji s Udruženjem ‘Život s Down Sindromom’, Juventafest postao dio pokreta za inkluziju te su i na ovogodišnjim radionicama učestvovati mladi s Down sindromom – navodi se.

Ovogodišnji festival obilježio je i nastavak saradnje s USAID-om, kroz projekt izgradnje mira PRO-Budućnost, koji je i ove godine s radošću podržao ‘Juventafest’, cijeneći kreativnost i energiju koja doprinosi kulturnom životu naše države i aktivnom angažmanu mladih ljudi.

Ta vizija je temelj Platforme za mir pomenutog projekta, koju je dan ranije (11. septembra) potpisala direktorica Festivala Jasna Diklić, potvrđujući time zalaganje svih učesnika Juventafesta i partnerstvo s projektom PRO-Budućnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.