Promjena strategije

Facebook gasi rubriku vijesti u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji

FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Promjena neće utjecati na ostale Metine proizvode i usluge u Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj i korisnici će i dalje moći pristupiti novinskim člancima kroz podijeljene poveznice.

Facebook je izvijestio da će početkom decembra ukinuti rubriku vijesti u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj i fokusirati se na kratke videosadržaje. Odluka je donesena u skladu s Facebookovom strategijom usmjeravanja resursa na područja koja više zanimaju korisnike, tvrde u kompaniji.

Korisnici posjećuju platformu u prvom redu radi društvenih veza i istraživanja interesa, a ne radi vijesti i političkog sadržaja, naglašavaju. Prema podacima Facebooka, informativni sadržaj čini manje od tri posto pregleda na platformi na globalnom nivou, prenosi Hina.

Korisnici će i dalje moći pristupiti novinskim člancima

Promjena neće utjecati na ostale Metine proizvode i usluge u Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj i korisnici će i dalje moći pristupiti novinskim člancima kroz podijeljene poveznice.

Evropski izdavači zadržat će pristup svojim računima na Facebooku i rubrici Pages, koji im omogućuje objavu poveznica na sadržaj i usmjeravanje korisnika na web stranice.

“Ne planiramo sklapati nove ugovore za objavu informativnog sadržaja”

Mogu koristiti i proizvode kao što su Reels i sustav oglašavanja kako bi dosegnuli širu publiku i zadržali kompletan prihod od linkova na vanjske poveznice.

Facebook će poštovati ugovore s izdavačima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj dok ne isteknu, ali ne planira sklapati nove za objavu informativnog sadržaja na Facebook Newsu.

Ističu i da ne pripremaju nove proizvode posebno prilagođene izdavačima vijesti napominjući da će ustrajati u povezivanju korisnika s pouzdanim informacijama.

Kompanija sarađuje s nezavisnim fact checkerima, koje je certificirala Međunarodna mreža za provjeru činjenica, u analizi i ocjeni potencijalnih viralnih dezinformacija u svojim aplikacijama, poručili su.