Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bentley

V8 izumire: Još jedna svjetska marka najavila oproštaj

bentley automobili
foto: bentley

Podsjetimo, otkako je 2012. godine uveden ovaj motor u Bentleyevu ponudu na ceste je stiglo preko 53.000 primjeraka Continentala GT/GTC i Flying Spura

V12 motori su redovno bili vezani za najplemenitije od svoje vrste, dok smo V8 motore vezali uz premium ponudu, bilo luksuznu ili supersportsku. Sad je sve skromnija.

Kad je Bentley u pitanju stvari su itekako jasne. Još 2020. godine su iz ponude nakon šest desetljeća proizvodnje ukinuli tzv. Great Eight motor. Nakon tog 6.75 V8 dragulja koji je u zadnjoj izvedbi imao 530 KS i 1100 Nm red je došao i na W12 motor, koji će također uskoro u mirovinu, prenosi Index.hr.

Bentley je sada objavio kako ista sudbina očekuje i 4.0 V8 motor, a koji se više bez električne potpore neće nuditi na modelima Continental GT, Continental GTC i Flying Spur. Oni su sada dobili Edition 8 izvedbu kojom se opraštaju od ovog motora. Prevedeno, spomenuti V8 ostaje u ponudi isključivo na Bentaygi. 

bentley v8 motor

Bentley kaže da je Edition 8 posebno stvoren za sjevernoameričko tržište, ali tri modela također gube svoje V8 predstavnike u Evropi i ostalim tržištima, očito bez specijalne izvedbe. Posljednja edicija daje 550 KS i 770 Nm, uz prosječnu potrošnju od 12.1 do 12.7 l/100 km.

Podsjetimo, otkako je 2012. godine uveden ovaj motor u Bentleyevu ponudu na ceste je stiglo preko 53.000 primjeraka Continentala GT/GTC i Flying Spura.

Vrlo vjerovatno će V8 koncept opstati samo kao dio tzv. Ultra Performance Hybrida gdje je uparen s električnim pogonom te u formi plug-in hibrida nudi preko 750 KS uz iskoristivi električni doseg. Za sve ostake u ponudi će biti zadržan hibridni pogon s V6 motorom i elektromotorom.