Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvat svoje radnike preko ljeta odlučio povesti na Kanarska ostrva

Bellabeatteam_2016

Dok većina “običnih smrtnika” ljeto provede na radnim mjestima i vrelom asfaltu, šef jedne hrvatske firme odlučio je sve zaposlenike odvesti na Kanarska ostrva.

“Uvijek sam na Facebooku gledao fotografije vlasnika nekih kompanija kako putuju na egzotične lokacije. I ja sam želio biti na tim mjestima, ali to zbog rada kompanije nisam mogao izvesti jer jednostavno nije fer prema cijelom timu. Stoga smo odlučili promijeniti model i stvoriti situaciju – ili idu svi ili ne ide niko. Budući da su zagrebačke vrućine nepodnošljive, a ljetni mjeseci ionako neproduktivni, odlučili smo preseliti cijeli tim na Kanarska ostrva. Bellabeat tamo je zakupio luksuzne vile s bazenima, a svaki član tima ima mogućnost na Kanarima provesti koliko god vremena želi. Radno vrijeme je fleksibilno i svaki zaposlenik može odrediti kada, koliko i kako će raditi”, objašnjava nam osnivač Bellabeat Sandro Mur.

Bellabeat je kompanija koja stvara pametne uređaje koji ženama pomažu u praćenju kvalitete života i zdravlja u različitim životnim fazama.

U maju 2015. godine lansirali su uređaj za praćenje zdravlja žene, pametni nakit, LEAF kojeg su svjetski mediji proglasili jednim od najboljih gadgeta u 2015. godini.

LEAF se spaja na aplikaciju na smartphonu te pomoću njega žena može pratiti vlastitu aktivnost, san, menstrualni ciklus i raditi vježbe disanja i opuštanja koje su ključne za smanjenje stresa.

Neke od korisnica LEAFa su američka atletičarka i olimpijka Lolo Jones, modna blogerica Chiara Ferragni i mnoge druge.

Mur nam je otkrio i razloge zašto se odlučio na ovaj potez:
“Shvatili smo da su najproduktivniji model rada hackatoni gdje se ljudima pruža mogućnost da izaberu određenu problematiku i pokušaju pronaći rješenje, a isti model rada primijenit ćemo i na Kanarima gdje ljudi sami mogu izabrati na čemu žele raditi”.

Ekipa iz Bellabeata na Kanarima je organizirala i škole surfanja i kitesurfinga kako bi uz rad uveli što aktivniji način života. A, Mur tvrdi da, pokaže li ovaj kanarski eksperiment dobre rezultate, sličan projekt organizirat će i tokom zime.

“Bellabeat tim trenutno broji preko sto zaposlenika. Zadnja velika zapošljavanja dovela su Margaretu Klinčić koja se nakon McKinseyja, Rocket Interneta i Harvarda vratila u Hrvatsku i pridružila Bellabeatu. Ekipi se pridružio i Ben Fu koji je sedam godina radio u R&D Departmentu u Appleu”, govori Mur i najavljuje nova zapošljavanja.

U Bellabeatu ističu kako je briga o zdravlju za njih najvažnija stvar, u tom će smjeru uvijek ići i u tom smjeru razvijaju nove proizvode. Uskoro će lansirati pet novih proizvoda.