Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nettu optužuju za plagijat: Upitan je Eurosong u Izraelu?

Netta Barzilai

Izraelska pop pjevačica Netta Barzilai (25) suočava se s optužbama da je njezina pjesma “Toy”, s kojom je pobijedila na ovogodišnjem “Eurosongu” u Portugalu, plagijat.

Američka kompanija “Universal Music Studios” poslala je pismo pred tužbu kompozitorima pobjedničke pjesme Doronu Medalieju (40) i Stavu Begeru (27). Tvrde da su kopirali pjesmu “Seven Nation Army” iz 2003., američke rock grupe “The White Stripes”, piše “The Time of Israel”.

– Sve pjesme koje se takmiče na Eurosongu moraju biti original. Ukoliko se tvrdnja o plagijatu pokaže istinitom, Izrael će biti diskvalificiran s takmičenja i Netti će se uskratiti pobjeda. S tim, Izrael ne bi bio domaćin Eurosonga sljedeće godine, prenosi izraelska televizija.

Advokati “Universal Music Studiosa” tvrde da postoji sličnost u ritmu i harmoniji, te se time narušavaju autorska prava. Jedan od autora pjesme Medalie otputovao je u SAD kako bi pokušao riješiti nastalu situaciju.

– Iznenađen sam što smo primili ovo pismo, ali rješavamo problem. Vjerujem da ćemo se uspješno dogovoriti tokom sljedećih nekoliko sedmica tako da obje strane budu zadovoljene – rekao je.

Čak i ako se postigne dogovor, Evropska radiodifuzijska unija (EBU) svakako može reći da “Toy” nije original.