Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo prikazivanje filma ”Diana: Prema njenim riječima“

diana princeza34

Dokumentarni film o princezi Diani, bivšoj supruzi princa od Walesa Charlesa, snimljeni u periodu 1992.-1993. moguće je gledati na britanskoj televiziji ”Channel 4“.

Film “Diana: Prema njenim riječima” (Diana: In Her Own Word) sadrži izjave princeze o braku i životu sve do saobraćajne nesreće u Parizu 1997. godine u kojoj je poginula. Nesreća se dogodila godinu dana nakon što se Diana razvela od princa Charlesa.

Na snimcima je prikazana Diana kako govori da je kraljici Elizabethi II govorila kako je suprug Charles vara te da je plakala zbog toga.

Izjavila je kako joj je kraljica rekla da “ne zna šta Diana treba uraditi te da je Charles beznadežan slučaj”, što je princezi uzrokovalo traumu.

Za nju je traumu predstavljao i odgovor princa Charlesa na pitanje novinara dok su još bili vjereni o tome da li su zaljubljeni. Diana je rekla da jesu, a Charles je odgovorio “šta god značilo biti zaljubljen”.

U drugom dijelu Diana govori o zabranjenoj ljubavi sa policijskim službenikom koji se brinuo o njenoj sigurnosti. Princeza govori kako je ta veza izazvala ljubomoru u kraljevskoj porodici i da je on poginuo u nesreći nakon što je razriješen dužnosti, zbog čega je ona “izgubila najboljeg prijatelja”.

Službenik o kojem je Diana govorila, a čije ime nije otkrivala je Barry Mannakee koji je dužnosti razriješen 1986. godine, a poginuo je u saobraćajnoj osam mjeseci kasnije, u maju 1987. godine.

Snimci kojima se protivi kako kraljevska porodica, tako i Dianina bliža okolina, bit će prikazivani sve do 31. augusta, dana kojeg se obilježava godišnjica njene smrti.

Navodi se kako su izjave snimane tokom pauza na Dianinim govorničkim časovima. Snimci traju ukupno 50 sati, a zaplijenjeni su tokom policijske akcije na kuću Dianinog batlera Paula Burella 2001. godine.

Peter Settelen je vodio govorničke časove i snimao zbog čega je pokrenuo sudski postupak kako bi dobio nazad te kasete. Kad je uspio da dođe do njih prodao ih je američkom televizijskom kanalu NBC-u.

Dio snimaka kanal je objavio 2004. godine.

Princ Charles se nekoliko godina nakon Dianine smrti oženio Camillom Parker Bowles.