Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Povodom 80 godina od Dana D: “Spašavanje vojnika Ryana” vraća se u kina

Saving Private Ryan
Foto: IMDB

Uvodna sekvenca o Danu D, koja je jedna od antologijskih scena kinematografije, snimljena je u Irskoj s više od 1000 statista, uključujući 250 vojnika iz irske vojske

“Spašavanje vojnika Ryana” (“Saving Private Ryan”) Stevena Spielberga, kultni film o iskrcavanju u Normandiji s Tomom Hanksom i Mattom Damonom u glavnim ulogama, vraća se 6. juna u 300 kina u Francuskoj, u znak sjećanja, na 80. godišnjicu Dana D, najavio je u početkom tjedna Paramount.

Tom Hanks glumi kapetana Johna Millera, koji sa svojim odredom ima zadatak pronaći vojnika Jamesa Ryana (Matt Damon), čija su tri brata poginula u borbi i koji je na tlo Francuske stupio u savezničkim snagama, u trenutku dok istodobno traje delikatna saveznička operacija iskrcavanja snaga na francuskoj obali.

Ekspedicija potrage i spašavanja na području Normandije, na neprijateljskom teritoriju, pod rafalnom paljbom, grubo prikazuje razmjere borbi i ljudskih gubitaka u odlučujućoj borbi za oslobođenje od nacizma u 2. svjetskom ratu.

Uvodna sekvenca o Danu D, koja je jedna od antologijskih scena kinematografije, snimljena je u Irskoj s više od 1000 statista, uključujući 250 vojnika iz irske vojske.

Kad je objavljen 1998., film je osvojio više od četiri milijuna gledatelja u Francuskoj i generirao 482 milijuna dolara prihoda na svjetskim kino blagajnama, uz osvojenih pet Oscara.