Taj ludi svijet

U sedmoj deceniji života

Baka rodila kćerku svom sinu i njegovom partneru

02/04/2019

Ljekari su pripremili nekoliko oplođenih jajnih ćelija koje su stavili u njenu maternicu i ostala je trudna iz prvog pokušaja

Cecile Reynek Eledge (61) rodila je sopstvenu unuku, pošto je prethodno nosila bebu svoga sina kao surogat majka.

Naime, njen sin Matthew Mowgli Dürt i njegov partner Elliot Dougherty sanjali su da postanu roditelji, a jedina opcija je bila da imaju surogat majku iz porodice. Baka je pristala.

Nakon niza pregleda, testova i analiza, ljekari su dali zeleno svjetlo. Uslijedila je hormonska terapija, a jajne ćelije je donirala Eliotova sestra, dok je spermu donirao Matthew.

Ljekari su pripremili nekoliko oplođenih jajnih ćelija koje su stavili u njenu maternicu i ostala je trudna iz prvog pokušaja. Nakon sedam i po mjeseci na svijet je došla Uma. Očevi su plakali od sreće kada su ugledali svoju kćerku.

“Važno je naglasiti da nisu sve žene u 60-im godinama u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da bi bile surogat majke”, kaže doktorica Caroline Maud Doerti.

Baka se porodila prirodnim putem, što je sve iznenadilo. Istakla je da je vježbala, šetala i bila aktivna, kao i da je sve dobro podnijela.

“Ljudi to nisu razumjeli na početku, ali su onda pružili snažnu podršku i govorili da je to radikalno i nevjerovatno. Moja majka ih je inspirisala i sve smo zajedno prošli”, rekao je Matthew.

Njegov suprug kaže da su izuzetno srećni što imaju priliku da postanu roditelji i što im je tehnologija omogućila da njihovo dijete ima gene obojice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.