Taj ludi svijet

Pravilnik u Srbiji

Fakulteti zabranili djevojkama dolaziti u minićima i kratkim pantalonama

07/02/2019

Mnogi još pamte fotografiju dotjerane studentice Pravnog fakulteta iz 2015. koja čeka ispit

U Srbiji gotovo da i nema fakulteta koji za studente nije objavio bonton priručnik za kulturno ponašanje i oblačenje. Došlo je do toga da su morali propisati da na faks ne dolaze u kratkim i provokativnim odjevnim kombinacijama. Fakulteti u Srbiji počeli su za svoje studente izdavati priručnike o ponašanju i primjerenom odijevanju, kojim, između ostalog, zabranjuju minice i vruće hlačice za studentice i donje dijelove trenerke za studente.

Osim toga, postoji i pravilnik koji podsjeća studente na osnove kulturnog ponašanja, odnosno kako i zašto se upotrebljavaju riječi poput: Dobar dan, Hvala, Molim, Izvinjavam se i Izvolite, piše Telegraf.rs.

Naime, prema pisanju lista, nekada se podrazumijevalo da su mladi koji upisali fakultet već savladali osnovna pravila pristojnog ponašanja – kako se javiti profesoru i kako se obući za nastavu. Sudeći preka nekim fotografijama, ta su pravila pomalo pala u zaborav, pa gotovo da i nema fakulteta u Srbiji koji nije propisao kodeks oblačenja.

Mnogi još pamte fotografiju dotjerane studentice Pravnog fakulteta iz 2015. koja čeka ispit.

U pravilnicima se posebno naglašava da su u obrazovnim ustanovama zabranjena politička obilježja, primjerice bedževa s likom šefa neke političke stranke. Pravni fakultet u Beogradu, za koji se vezuju brojne anegdote o seksualnim aferama profesora i studentica i inače je poznat po provokativnom oblačenju svojih studenata, postavio je sažeta ali vrlo jasna pravila – nema minica, golih trbuha, trenerki, kratkih pantalona.

Tako se studentima i profesorima zabranjuje nošenje odjeće koja ‘poziva na seksualno uznemiravanje’. Pravni fakultet u Novom Sadu istaknuto je upozorenje da će svako ko dođe nedolično obučen biti ispraćen prema izlazu.

Profesorica fakulteta Dragana Ćorić zadovoljna je učincima pravilnika. Kaže da studenti poštuju kodeks i da odavno nekoga nije morala opomenuti zbog neprikladne odjeće.

Stroga pravila Tehničkog fakulteta Fakultet je prihvatio isti kodeks oblačenja kao sud. Zabranjen je ulaz u kratkim hlačicama, topovima (u smislu da se vidi goli trbuh ili da izgleda kao prošireni grudnjak), a ne dopuštaju se ni duboko dekoltirane majice i bluze, dugi šlicevi na suknjama i haljinama.

“Naši portiri odmah na ulazu opomenu studente koji su neprikladno odjeveni”, kaže profesorica Ćorić. Stomatološki fakultet otišao je i korak dalje, pa studenti tokom boravka na fakultetu moraju pokrivati tetovaže. Najdetaljniji ali i najstroži pravilnik raspisao je Tehnički fakultet ‘Mihajlo Pupin’ u Zrenjaninu.

Njihovi studenti moraju sakriti tetovažu i piercing kada uđu u zgradu, tajice mogu nositi jedino ako nose tuniku, a najkraća suknja smije biti do 10 centimetara iznad koljena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.