Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fasadni materijali na Grenfell Toweru vjerovatno zabranjeni i u Britaniji

Grenfell Tower

Fasada koja je korištena na zgradi Grenfell Tower u Londonu, koju je u srijedu progutao požar, je vjerovatno bila zabranjena u Velikoj Britaniji, izjavili su britanski zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar trgovine Velike Britanije Greg Hands izjavio je da vlada te zemlje provodi hitnu inspekciju 2.500 zgrada širom Velike Britanije kako bi provjerila njihovu sigurnost.

“Koliko sam shvatio, fasada koja je prijavljena nije u skladu s britanskim građevinskim propisima. Moramo tačno saznati koji su materijali korišteni i kako su postavljeni”, rekao je Hands.

Eksperti vjeruju da su paneli, koji su sadržavali izolaciju, pogodovali širenju vatre. Neki tvrde da nikada nisu vidjeli tako brzo širenje plamena.

Dvadesetčetvorospratnica, u kojoj je stanovalo oko 600 stanara u oko 120 stanova, izgorjela je u potpunosti.

Britanski ministar finansija Philip Hammond također je izjavio da su materijali koje je sadržavala fasada Grenfell Towera vjerovatno zabranjeni u toj zemlji, ali da još uvijek nemaju detalje o renovaciji koja je okončana prošle godine.

Zgrada je renovirana u maju 2016. godine, a tada dodani aluminijski paneli koji su zabranjeni na zgradama u SAD-u koje su više od 13 metara, upravo zbog sigurnosti u slučaju požara.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan izjavio je u nedjelju da se požar ovakvih razmjera mogao u potpunosti spriječiti i da su brojne vlade godinama zanemarivale zabrinutost stanara.

Stuart Cundy, komandir londonske policije, kazao je da se za 58 ljudi, koji su u noći požara bili u Grenfell Toweru i vodili se kao nestali, pretpostavlja da su mrtvi.

Cundy je u subotu kazao i da bi ovaj broj koji je zasnovan na javnim izvještajima mogao porasti. Dodao je da će proces pronalaska i identifikacije svih mrtvih u zgradi koja je potpuno devastiran u požaru u srijedu potrajati nekoliko sedmica, možda i duže.

Istakao je da u zgradi možda bilo ljudi za koje policija ne zna, što bi moglo dovesti do povećanja broja stradalih.