Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imaju 17 djece i 24 unučadi: Dnevno kupimo i 50 vekni hljeba

aa_picture_20160101_7194214_web

Abdulkadir i Raziye Gungor, bračni par iz jugoistočnog turskog grada Gaziantepa, tokom 34 godine braka ukupno su 21 put doživjeli radost rađanja djeteta. Četvoro njihovih mališana je umrlo od različitih bolesti, a danas imaju 17 djece.

Abdulkadir (55) i Raziye (51) vjenčali su se 1981. godine i od tada žive u malom mjestu Sahinbey, nedaleko od grada Gaziantepa. Roditelji su 17 djece, devet sinova i osam kćeri. Njihova djeca su između jedne i 33 godine starosti.

Pored toga, majka Raziye imala je i sedam pobačaja. Osmero djece bračnog para Gungor također je stupilo u bračnu zajednicu, tako da Gungori danas imaju i 24 unučadi.

Otac Abdulkadir Gungor kazao je kako sa svojom porodicom živi sretan život, te da svoju djecu vidi kao blagodat. Kaže da brojnost djece za njega ne predstavlja bilo kakav problem, osim što se ponekad susreće sa pojedinim, kako je rekao, „administrativnim problemima“.

„Kada se rodio moj najmlađi sin Hilmi otišao sam da ga prijavim. No, službenici koji su tamo radili nisu mi vjerovali da imam već 20 djece. Došli su kući i nakon što su provjerili mom su Hilmiju odobrili izdavanje lične karte“, priča Gungor.

aa_picture_20160101_7194213_web

Porodica Gungor bavi se i živi od poljoprivrede, kao i većina stanovnika ovog malog mjesta. Otac Abdulkadir dodaje kako se ponekad zna desiti da zamjeni imena svoje djece.

“Dešava se ponekad, kada se svi okupimo i kada dođu i unučadi zamjenim im imena. Ali i oni su navikli na to tako da nema problema”, kaže Gungor.

Majka Razije priča kako je sa 17 godina svoju prvu bebu uzela u naručje, te da je 28 puta ostala trudna, međutim danas ima 17 djece.

„Odgajati djecu nije bilo toliko teško. Ponekad smo imali materijalnih poteškoća. Svakom preporučujem da rađa djecu, jer od djece nema štete. Ja lično, kada bih imala materijalnu podršku, rodila bih još djece“, kaže ponosna majka Raziye.

Kćerka Songul, treće po starini dijete u porodici Gungor, stupila je u brak prije deset godina. Obzirom da već ima četvero djece, očigledno da je ljubav prema djeci naslijedila od svojih roditelja.

Ona kaže kako je sretna jer ima puno braće i sestara, te dodaje kako je za njihovu porodicu dnevno potrebno oko 50 vekni hljeba.

„Ja također imam četvero djece i jako ih volim. Želim jos rađati, ali ne koliko i moja majka, jer vremena, uslovi i životni standard su se ipak promijenili“, kazala je Songul.