Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kostarikance šokirala neobična pojava na nebu (VIDEO)

ht_crazy_cloud_lb_150917_16x9_992

Na nebu iznad Kostarike nedavno je snimljen neobičan meteorološki fenomen. Građane je zadivila i zaintrigirala spektakularna skupina osvijetljenih oblaka oivičena spektrom boja.

Zabilježena je u utorak poslijepodne u mnogim kostarikanskim gradovima. Scena koja je neke asocirala na filmove katastrofe viđena je na kostarikanski Dan nezavisnosti, a upravo je u istoimenom američkom SF filmu dolasku vanzemaljaca na našu planetu prethodilo radikalno komešanje oblaka na nebu.

“Bili smo u lunaparku s našim sinom Arijelom kada smo primijetili neobičan oblak. Ariel je odmah uzeo kameru i počeo da snima. Bili smo zadivljeni. Pojma nismo imali šta je to bilo, nikada prije nismo vidjeli nešto slično”, izjavio je Džoi Petit.

Iako su korisnici društvenih mreža iznosili čitavu lepezu teorija kojima su nastojali definisati nesvakidašnju nebesku pojavu, spominjali su i vanzemaljce, stručnjaci kažu da je riječ o izuzetno rijetkom meteorološkom fenomenu poznatom po nazivu ‘iridescencija oblaka’.

Do formiranja duginih boja došlo je zbog loma sunčevih zraka nakon njihovog konakta s kapljicama vode i ledenim kristalima unutar oblaka.