čudo u komšiluku

Krava otelila četvoro teladi, šanse za to su jedan prema 11 miliona

krava cetvorke1

Nedavno oteljena krava bit će pod veterinarskim nadzorom i na terapijama radi bržeg oporavka

Prije tri dana u Hrvatskoj je jedna krava na farmi muznih krava u Feričancima (Osječko- baranjska županija) otelila četiri teleta – tri ženke i jednog mužjaka. Šansa za takvo nešto je jedan naprama 11 miliona, javlja TV Našice.

Krave uglavnom otele jedno ili dvoje teladi. Četvorke su ogromna rijetkost. Na primjer, zadnji takav slučaj zabilježen je u Njemačkoj prije dvije godine, javlja TV Našice.

Student treće godine veterine Dominik Prevolšek također se slaže kako je u pitanju veoma rijedak događaj te da je na farmi od 350 krava vidio jedne trojke, no uz pomoć umjetne oplodnje. U slučaju krave sa farme Osilovac oplodnja je bila prirodna.

Ana Marija Crnoja dodala je kako na farmi koriste vrhunske rasplodne bikove te da je otac četvoro teladi bik simentalske pasmine.

Na Osilovcu se nalazi 550 muznih krava, od čega je trenutno 474 u mužnji, 250 rasplodnih junica i 160 teladi. Nedavno oteljena krava bit će pod veterinarskim nadzorom i na terapijama radi bržeg oporavka, a namjerava se i provesti analiza DNA telića kako bi se uklonila mogućnost blizanačke neplodnosti.