Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan

Kristalno čisto more preko noći postalo crveno

more japan crveno
Foto: Screenshot/Twitter

Lokalna pivara kaže da nema razloga za brigu. Tvrde da je došlo do curenja u jednom od njihovih pogona i da promijenjena boja mora ne predstavlja opasnost za ljude ili morski život

Posjetitelji turističkog grada na jugozapadu Japana ostali su iznenađeni kada su se jučer probudili i otkrili da je inače kristalno čisto more postalo crveno, nakon što je došlo do curenja u lokalnoj pivari.

Fotografije i videozapisi na društvenim mrežama prikazuju crvenu vodu koja teče kroz rijeke i luku grada Nago, na otoku Okinawa. Grad je poznat po smaragdnom moru i pješčanim plažama.

Lokalna pivara kaže da nema razloga za brigu. Tvrde da je došlo do curenja u jednom od njihovih pogona i da promijenjena boja mora ne predstavlja opasnost za ljude ili morski život.

“Vjerujemo da je uzrokovano curenjem propilen glikola – prehrambenog aditiva koji se nalazi u rashladnoj vodi za hlađenje tvorničkih objekata. Vjerujemo da je rashladna voda otekla u rijeku kroz oluk za kišnicu, uzrokujući da more poprimi crvenu boju”, objavili su iz pivare Orion.

Dodaju da je curenje zaustavljeno danas u 9:30 po lokalnom vremenu iako je glasnogovornik japanske obalne straže rekao za CNN da je morska voda u blizini pivare još uvijek crvena.

Propilen glikol se često koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.