Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muškarac u invalidskim kolicima preticao automobile

kolica

Katalonska policija pokrenula je istragu protiv muškarca s invaliditetom koji je, u motorizovanim invalidskim kolicima, jurio prometnom ulicom Barcelone, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na video-snimku, koji je ubrzo postao viralan u Španiji i šire, vidi se kako muškarac u invalidskim kolicima neprimjerenom brzinom pretiče i provlači se između vozila na jednoj od ulica katalonskog grada.

“Obavješteni smo o ovom incidentu, ali nažalost na mjestu događaja nije bilo saobraćajaca koji bi primorali osobu da uspori vožnju. Definitivno je ilegalno upravljati invalidskim kolicima na tako opasan način čime dovodite u opasnost sigurnost kako drugih, tako i vas samih”, rekao je glasnogovornik katalonske policije za “The Local”.

Iz policije su potvrdili da nisu uspjeli identifikovati muškarca koji je izvršio prekršaj u saobraćaju, ali da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdio njegov identitet.

Većina motorizovanih invalidskih kolica može razviti maksimalnu brzinu od oko osam kilometara na čas, međutim postoje i ona koja mogu ubrzati na maksimalnih 24 kilometra na čas.

U skladu sa saobraćajnim propisima Španije, motorizovana invalidska kolica mogu se voziti na pločniku ili bočnom putu. Većina trotoara u Barceloni ima rampe radi nesmetanog kretanja osoba u invalidskim kolicima.