Taj ludi svijet

Göttingen u njemačkoj

Nakon bizarnog događaja gradske vlasti dozvolile kupanje u toplesu na bazenima

28/04/2022
Foto: Unsplash

Ova mjera bit će ograničena na vikende i bit će na snazi od 1. maja do kraja augusta, saopćile su u četvrtak gradske vlasti

Njemački grad Göttingen postat će prvi u zemlji koji će dopustiti kupanje u toplesu u svojim bazenima, što je, kako kažu, mjera usmjerena na veću ravnopravnost spolova.

Ova mjera bit će ograničena na vikende i bit će na snazi od 1. maja do kraja augusta, saopćile su u četvrtak gradske vlasti, penosi Hina.

Ovom odlukom grad postaje preteča u državi vezano uz raspravu o jednakom tretiranju spolova kako bi mogli pokazati goli torzo u objektima za razonodu na vodi, poput bazena.

U Njemačkoj je većina sauna miješana, odnosno istodobno u njima mogu biti i žene i muškarci, a od svojih klijenata zahtijevaju da budu goli iz higijenskih razloga.

Ova odluka gradskih vlasti motivirana je incidentom koji se dogodio prošle jeseni na jednom od bazena.

Zaštitar je zamolio kupača, za kojeg je mislio da je žena, da pokrije grudi. No, ta je osoba odbila jer se identificira kao muškarac i posljedično joj je zabranjen pristup ustanovi.

Taj je događaj izazvao burnu raspravu gradskih vlasti koje su ove sedmice konačno najavila otvaranje kupanja bez gornjeg dijela kupaćeg kostima za sve.

Međutim, rasprava o toj temi nije završila. Neki žale zbog odluke da se ta mjera primjenjuje samo za vikend.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.