Otok duhova

Nekad je tu živjelo oko 3.000 stanovnika, sada je sablasno i pusto

hutavan

Nekada je Hutuvan bilo prosperitetno ribarsko selo, a 80-ih je tu živjelo oko 3.000 stanovnika

Napušteno selo Hutuvan, na kineskom otočiću Šengšanu, izgleda kao iz bajke, pa je samim tim velika atrakcija.

To je zaista jedna neobična turistička destinacija.

Nedaleko od kontinentalne Kine i 64 kilometara od Šangaja nalazi se Šengšan. Otok je samo nekoliko kilometara širok, a prekriven je visokim brdima. Jedina stvar koja ga čini posebnim je nekadašnje ribarsko selo Hutuvan.

Nekada je Hutuvan bilo prosperitetno ribarsko selo, a 80-ih je tu živjelo oko 3.000 stanovnika.

Ipak, nagli razvoj Kine ostavio je traga na selima. Brodovi su postali preveliki da uopće uplove u luku Hutuvana. To je predstavljalo ne samo ekonomski problem već je utjecalo na osnovne životne potrebe.

Također, zbog zabačene lokacije, mještani su se počeli iseljavati.

Godine 2002. selo je zvanično ostalo bez stanovnika.

Danas u potpunosti ga je preuzela priroda. Kuće su prekrivene puzavicama i mahovinom, to je možda i najzelenije selo na svijetu.

Kada je ponovo otkriveno 2015., vrlo je brzo postalo destinacija za turiste i putnike.

Ipak, vlasti su bile zabrinute kako će se na otok odraziti iznenadna navala turista.

Kuće se iz brda spuštaju sve do mora. Nekima nedostaju dijelovi zidova, ili možda krov, a vegetacija ih je savladala i iznutra. U pojedinim kućama je ostao i namještaj, a čini se kao da je neko čarobno uklonio ljude i zamijenio ih zelenilom, pa puzavice rastu i po krevetima i ormarima.

– U susjednim selima još ima stanovnika. Samo je Hutuvan skroz prazan i preuzela ga je priroda – rekao je fotograf Jian, koji je imao priliku posjetiti ovo čarobno mjesto.

Turistima su teren i zarasli putevi dobra kardio-vježba, a u blizini se može kupiti samo flaša vode, a nekoliko staraca se čak vratilo da budu vodiči. Ko hoće da posjeti Hutuvan, mora platiti jeftinu ulaznicu.