Taj ludi svijet

"Gloydius lateralis"

Otkrivena nova vrsta poskoka, ima veoma jak otrov

30/07/2022
FOTO: Shengchao Shi

Prema do sada dostupnim podacima zaključeno je kako novootkrivene zmije mogu narasti do 46 centimetara, oči su im zelene ili smeđe boje, a duž tijela imaju tamne, smeđe pruge

U Kini je otkrivena nova vrsta zmije, otrvni poskok koja je dobila ime Gloydius lateralis.

Ima toliko jak otrov da, vjeruju stručnjaci, može kod čovjeka izazvati trajni invaliditet.

Gloydius lateralis se hrani malim sisavcima poput miševa, a aktivna je za vrijeme sunčanih dana u dolini Haru u Nacionalnom prirodnom rezervatu Jiuzhaigou, gdje je i otkrivena.

Prema do sada dostupnim podacima zaključeno je kako novootkrivene zmije mogu narasti do 46 centimetara, oči su im zelene ili smeđe boje, a duž tijela imaju tamne, smeđe pruge.

No, iako joj ljudi definitivno nisu zanimljiv plijen, činjenica je kako je ova vrsta za ljude opasna.

Shengchao Shi, jedan od naučnika koji su se bavili proučavanjem ovih zmija, rekao je za Daily Mail kako je riječ o veoma jakom otrovu.

– Ova je zmija veoma otrovna, to je sasvim sigurno. Koliko mi znamo, sve vrste roda Gloydius su otrovnice. Mislim da ugriz ove zmije nije blag, jer ugrizi zmija iz njene porodice donose mnogo bola i mogu uzrokovati invaliditet, ako se ne počnu odmah liječiti. Otrov im je takav da truje krv i izaziva otekline, no uglavnom ne ubija. Ipak, to se odnosi na porodicu zmija Gloydius, dok ovu Gloydius lateralis moramo detaljno istražiti – rekao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.