Taj ludi svijet

Pljačku počinio njegov dvojnik: Nevin bio u zatvoru 17 godina (VIDEO)

03/09/2018

Richard Jones proveo je 17 godina nevin u zatvoru zbog pljačke koju je počinio njegov dvojnik. Osuđen je za pljačku žene ispred trgovine Walmart 1999. godine. Napadač je žrtvi ukrao telefon.

Svjedoci su razbojnika opisali kao Afroamerikanca ili Latinoamerikanca svjetlije puti sa zalizanom kosom. Iako je imao alibi za vrijeme zločina, Jonesa su uhapsili i osudili jer ga je žrtva “prepoznala”, a kako je prije bio osuđivan dobio je visoku kaznu od 19 godina.

Nekoliko puta se žalio, ali sud ga je odbio svaki put. Napokon je oslobođen kad je njegov slučaj istražio Innocence Project, organizacija koja se već 26 godina bori za pravdu pogrešno osuđenih. Oni su pronašli pravog krivca, Jonesovog dvojnika, Rick Amos, koji je živio blizu spornog Walmarta.

Naime, kako piše Daily Mail, Jonesovi cimeri iz ćelije su izgleda poznavali Amosa i govorili Richardu da nevjerovatno sliče. Žrtva pljačke više nije bila sigurna da je Jones njezin napadač kada je vidjela fotografiju obojice.

Jonesa su pustili na slobodu, ali Amos neće odgovarati jer je nastupila zastara.

Richard sada trži odštetu od milion dolara kako bi mogao početi život ispočetka, a ima i dvije kćeri (24 i 19) koje su odrasle bez njega pa ima puno toga za nadoknaditi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.