Taj ludi svijet

Primošten

Pogledajte šta je snimio u plićaku na Jadranu: “Mislio sam da je morski pas” (VIDEO)

17/06/2020

"Bilo mi je malo čudno kako je došla tako blizu"

Šetao sam psa uz more i u daljini vidio peraju. U prvi tren sam pomislio da je morski pas, ali kad sam se približio, vidio sam da je sabljarka, ispričao je očevidac koji je u nedjelju u Primoštenu snimio sabljarku u plićaku.

– Bilo mi je malo čudno kako je došla tako blizu. Vjerojatno je zalutala u plićak. Bila je dugačka oko dva metra. Izvadio sam mobitel i snimao. Nije mi se činilo da je uznemirena – rekao je.

Sabljarke su obično na otvorenom moru, najčešće na srednjem i južnom Jadranu. Dogodi se da poneka zaluta, ali zanimljivo je da je se našla u tako plitkom području. No dogodi se. Nije rijetka vrsta u Jadranu, zapravo, uobičajena je za ovo područje, rekao je stručnjak iz Instituta za okeanografiju.

– Radi se o ugroženoj vrsti, zbog ribolova, krupnog plastičnog otpada i nafte moramo paziti na njezino postojanje jer sve to utječe na njenu vrstu i ne stigne se dovoljno brzo obnoviti populacija – dodao je stručnjak.

“Iglun ili sabljarka je riba iz porodice Xiphiidae, u kojoj je ovo jedini predstavnik. Ovo je cijenjena riba za sportski ribolov, nastanjuje otvoreno more, gdje je jedan od najvećih grabežljivaca. Naraste do 455 cm duljine i do 650 kg težine. Ova je došla u sami kraj u potrazi za hranom. Zahvala Katarini na ustupljenoj snimci”, stoji u opisu videa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.