Taj ludi svijet

srušen u potresu

Postavljen i drugi zamjenski križ na Zagrebačku katedralu (FOTO)

29/05/2020

Zamjenski križevi postavljeni su na metalne baze koje štite unutrašnjost tornjeva katedrale i obojeni lakom koji oponaša zlatnu boju

Nakon što je razorni potres oštetio tornjeve Zagrebačke katedrale, radnici su uz pomoć dizalica jutros na vrh južnog tornja postavili drugi, zamjenski metalni križ, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjeverni, zamjenski metalni križ postavljen je na Zagrebačku katedralu prije dvije sedmice, a jutros su alpinisti uz pomoć velike dizalice završili postavljanje i južnog metalnog križa.

Zamjenski križevi postavljeni su na metalne baze koje štite unutrašnjost tornjeva katedrale i obojeni lakom koji oponaša zlatnu boju.

Riječ je o križevima koji će privremeno ostati na vrhovima tornjeva dok se ne završi sanacija narušenih dijelova Katedrale. Križevi su teški preko 800 kilograma, a baza im je postavljena na visinu od 92 metra.

Vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale, koji je završavao pozlaćenim križem, srušen je je tijekom potresa koji je magnitudom od 5,5 stepeni po Richteru 22. marta pogodio Zagreb i okolicu, dok je sjeverni toranj ozbiljno oštećen, zbog čega je izvedeno njegovo uklanjanje uz pomoć velikih dizalica.

Obnova i sanacija Zagrebačke katedrale, ali i ostalih narušenih dijelova Zagreba, trajat će godinama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.