Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Uhapšena učiteljica, optužena da je vakcinisala učenika kod kuće

uciteljica

Vakcine mogu biti opasne ako se daju na neispravan način

Njujorška učiteljica Laura Russo, koja je cijepila učenika protiv koronavirusa uprkos činjenici da nema nikakve formalne medicinske kvalifikacije, je uhapšena.

Optužena je da je Russo cijepila 17-godišnjeg učenika u svom domu iako nije imala nikakvu legalnu osnovu za davanje cjepiva, ali ni odobrenje roditelja.

Russo, koja poučava biologiju, uhićena je na Staru godinu te joj prijete do četiri godine zatvora bude li osuđena. 17-godišnji učenik navodno je želio primiti cjepivo.

BBC podsjeća da vakcine mogu biti opasne ako se daju na neispravan način. Doktori i ostali kvalificirano zdravstveno osoblje prije davanja cjepiva također moraju provjeriti da cjepivo nije krivotvorena, ali i da mu nije istekao rok trajanja. Uz to, zdravstveno osoblje mora osobu koja prima cjepivo ispitati o zdravstvenom stanju i historiji bolesti, te pratiti reakcije nakon cijepljenja.

Policija navodi kako je nejasno kako je Russo došla do cjepiva te o kojem se cjepivu radi. Trenutno je Pfizerovo cjepivo jedino koje je u SAD-u odobreno za osobe mlađe od 18 godina.

Pojavila se i snimka spornog cijepljenja, na kojem Russo prije cijepljenja govori učeniku: “Bit ćeš dobro, nadam se”.

“Eto ga, cijepljenje kod kuće”, dodaje.

Dužnosnici kažu da su učenikovi roditelji nazvali policiju kad je došao kući i rekao im što se dogodilo.

Direktor srednje škole Herricks, u kojoj je zaposlena Laura Russo, je u saopćenju poručio da je učiteljica “zaposlenica okruga koja je udaljena iz učionice te je preraspoređena dok čeka rezultate istrage”.

Laura Russo optužena je za prakticiranje medicine bez potrebnih dozvola. Prvo saslušanje na sudu bit će održano 21. januara.