Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ukleta kuća” u BiH u koju ne smije niko ući (VIDEO)

kuca

Mještani Todorova strahuju od kuće za koju tvrde da je ukleta zbog njene mračne prošlosti.

Godinama mještani ovog grada nedaleko od Velike Kladuše žive u strahu od “uklete kuće” iz koje se, navodno, noću čuju zastrašujući zvukovi, krici i stravični jauci. U njezinoj blizini često se kvare tehnički uređaji, telefoni i slično, a mještani je obilaze u širokom luku.

Sva vrata i prozori kuće su zatvoreni daskama. Legenda kaže da je na tom mjestu bilo groblje. Krajem 19. vijeka muslimanski imami planirali su da sagrade školu. Imami su raširili šatore, proveli na tom mjestu nekoliko noći, a onda su iznenada u tišini i vidno uznemireni zauvijek otišli iz Todorova.

Stari grad Todorovo nekad je bio najveći grad u cazinskoj Krajini. Danas na to podsjećaju samo ostatci ruševina starog grada. Sada je poznat najviše po spomenutoj “kući zlih duhova”.

Prva kuća na “ukletim temeljima” sagrađena je početkom prošlog vijeka, govorio je najstariji meštanin, 81-godišnji Kadir Ibričić. Srušena je u Prvom svetskom ratu, da bi krajem Drugog svjetskog rata gorila do temelja.

“Tokom Drugog svjetskog rata imanje je kupio Husein Bašić i na istom mjestu podigao novu kuću. Ni ona nije bila dugog vijeka i do temelja je izgorila”, ispričao je Kadir Ibričić.

Nakon što je opet sagrađena i namještena, tokom rata u BiH vojnici su zauzeli to područje i iz kuće odnijeli nameštaj i porazbijali stakla. Dugo se niko tu nije uselio, niti je tu prenoćio zbog priča o prokletstvu tog mjesta.

Sulejman Bašić sjeća se kako je odgovarao svog bratića da na tom mjestu sagradi kuću. Za duhove, kaže, nije siguran, ali da je mjesto na neki način ukleto, u to je potpuno siguran.

– Ova kuća je vlasništvo mog bratića Huseina Bašića koji je umro odmah nakon što ju je izgradio. Husein i njegovi roditelji na tom mjestu su gradili kuće koje su uvijek bile srušene ili se nešto čudno događalo s njima, a ovo je četvrta kuća koja je tu sagrađena na istim temeljima i isto se ponavlja – priča Sulejman i dodaje da je kuća odavno nazvana “kućom duhova” jer je najvjerovatnije ukleta.

– Ljudi govore da se iz nje čuju zvukovi, lupetanje, krikovi, plač i slično. Najvjerojatnije su to golubovi, ali opet ima tu nešto s tim mjestom i tom kućom – zaključuje Sulejman Bašić.

Produkcijska kuća Alfa je nedavno napravila priču u ovoj ukletoj kući, a možete je pogledati priloženom u videu.

https://www.youtube.com/watch?v=CxWrS8MmUZo