Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograđanka se porodila kod kuće i sve fotografisala

porodjaj (2)
Foto: Privatna arhiva/Zena.blic.rs

Ivana Stević Marček (32) iz Beograda koja se nedavno porodila kod kuće i celo to iskustvo dokumentovala fotografijama.

– Kao mala, zamišljala sam da ću svoje dijete roditi u moru. Kasnije, kao djevojka, prisustvovala sam kućnom, prirodnom i neasistiranom (dakle, bez babice) porođaju svoje bliske prijateljice. Taj događaj sam kasnije mogla da uporedim sa svojim prvim porođajem koji se odigrao u bolnici, nakon čega mi je bilo jasno da želim da naredni porođaji budu kod kuće i prirodni. Shvatila sam da naši strahovi dolaze upravo iz našeg neznanja, a često su potkrepljeni i tuđim negativnim iskustvima. Ti strahovi nas parališu u tome da sebi priuštimo jedno neizmerno dragoceno životno iskustvo. Dakle, morala sam da se dobro edukujem i mnogo radim na sebi pre tog čina, iz čega slijedi da poroditi se kod kuće ne znači da se to radi olako, naprotiv, to znači da sam preuzela veliku odgovornost, dala sam svoj maksimum, bila sam vrlo hrabra i vjerovala sam u prirodne porođajne snage žene. To je jedan veliki i dugačak put duhovnog rasta koji je na kraju rezultovao događajem koji svjedoči da je to bio pravi i najzdraviji izbor, priča Ivana za portal Zena.Blic.rs.

Za ženekoje žele isto iskustvo, važno je da su zdrave i da imaju zdravu trudnoću, što utvrđuje ginekolog, ističe Ivana.

Foto: Privatna arhiva/Zena.blic.rs

– Za svoj porođaj ja sam pripremila neophodne i sterilne instrumente i materijale. Za treći porođaj kupila sam i profesionalni bazen namijenjen za porođaj koji koriste babice u Engleskoj – objašnjava nam ona i ističe da je vrlo važno da porođaju prisustvuje i babica, i da je to obavezna praksa i u ostalim evropskim zemljama.

Foto: Privatna arhiva/Zena.blic.rs

Porođaju je, prirodno, prisustvovao i suprug što je donedavno bila još jedna od većih tabu tema na našim prostorima.

– Mislim da je važno da muškarac učestvuje i u trudnoći kao i u porođaju jer je to veliko snažno iskustvo naš odnos odvelo korak dalje. Mogućnost da držimo toliko željenu i čekanu bebu u rukama doprinijelo je snažnom i neraskidivom povezivanju nas kao porodice, ptiča Ivana.