Čarobna biljka koja pomaže protiv raka i mnogih hroničnih bolesti

cvekla33343

Cvekla je često zanemarivano korjenasto povrće s kojom se teško ko može mjeriti kada je riječ o zdravstvenim benefitima.

Konzumiranje soka od cvekle smanjuje krvni pritisak unutar nekoliko sati.

Sastojci cvekle, poput dušikovog oksida, šire žile te pojačavaju protok krvi. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje 500 grama soka od nje u samo nekoliko sati smanji povišeni pritisak.
Istraživanja su pokazala da ako prije vježbanja popijete sok od cvekle prosječni će čovjek vježbati 16 posto duže – cvekla doslovno pojačava izdržljivost te smanjuje postotak iskorištenosti kisika.

Cvekla je također odličan izvor betaina, nutrijenta koji štiti ćelije, proteine i enzime od vanjskog stresa.

Štiti unutarnje organe, te umanjuje hronične upale (koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca), simptome vaskularnih bolesti i štiti od mnogih hroničnih bolesti.

Cvekla je bogata fitonutrijentima koji, ne samo da joj daju prepoznatljivu boju, već štite od raka. Svojstva povrća istražuju se i u kontekstu liječenja raka dojke, prostate i gušterače. Bogata je i vitaminom C koji ‘bilda’ imunitet, vlaknima i mineralima poput kalija koji je nužan za zdravo funkcioniranje živaca i mišića, kao i manganom koji je je važan za zdravlje kosti, jetre, bubrega i gušterače. Sastojci u cvekli također su od krucijalne važnosti za detoksikaciju organizma, tačnije za fazu u kojoj se toksini razgrađuju i vežu uz druge molekule kako bi se izbacile iz tijela.

Lišće cvekle, koje većina odbaci, također je izrazito zdravo, a ima više željeza nego špinat. Krcato je cinkom, vlaknima, magnezijem i drugim važnim nutrijentima.

Možete je jesti sirovu, pečenu, u varivu ili juhi, te kao pire. Iako zanemarena cvekla je odličan dodatak zimskim jelima, kao i zdravlju i imunitetu.