Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak zbog rijetkog oboljenja ne može da hoda: Pretvara se u kip

ramesh111

Kad je majka Nar Kumari prvi put uzela svog sina Ramesha u naručje izgledao je kao i svako drugo dijete.

Samo 15 dana nakon što se rodio koža mu se počela guliti, a umjesto nje počele se se pojavljivati debele i crne ljuske, piše Daily Mail.

Njegov rijedak poremećaj ga polako pretvara u kip, tako da ovaj 11-dječak ne može da hoda, čak ni da govori.

ramesh tk

Zbog svog izgleda nema ni prijatelja jer, kako kažu njegovi roditelji, druga djeca ga se plaše.

I dugo vremena njegovi roditelji nisu imali nadu u izliječenje. Nar i Nanda su bespomoćno gledali kako se njihov sin pretvara u kamen.

Ljekari u nepalskoj regiji Baglungu prvo su rekli da je u pitanju gljivična infekcija, ali da mu ne mogu pomoći. Vremenom se njegovo stanje pogoršavalo.

– Već u petoj godini počelo ga je cijelo tijelo boljeti i jedva je hodao. Čak nije mogao ni govoriti, nego nas samo obavijesti kad je gladan i kad mora u WC. Znao je sjediti i plakati, ali nije mogao reći šta ga boli kako bismo mu pomogli. Bilo je teško gledati ga takvog, rekao je otac Nanda.

Sa šest godina već nije mogao nikako hodati, te zbog toga nikada nije ni išao u školu. Dječaku su ljekari poslije dijagnosticirali ihtiozu, ali roditelji nisu mogli priuštiti lijekove kako bi mu ublažili patnju.

Međutim, u pomoć je pritekla britanska pjevačica Joss Stone koja je za dječakovu bolest saznala na društvenim mrežama. Organizirala je humanitarni koncert i još uvijek se prikupljaju sredstva za njegovo liječenje.

Ramesh sada prima terapiju, a ljekari se nadaju da ću pomoći i olakšati život. To uključuje i fizikalnu terapiju jer su mu kosti i mišići jako slabi od rođenja.