Život i zdravlje

rogoznica

Dječaka na plaži u Hrvatskoj ugrizao vatreni crv

07/08/2022
FOTO: Ilustracija

Osjeti li da je u opasnosti, crv četine širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Četine su vrlo tanke, čvrste poput iglica i na sebi nose otrov

Na plaži u Rogoznici u subotu dijete (10) je ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku te je dječak završio na hitnoj, prenose 24sata.

– Šimun je bilo u plićaku sa hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje – rekla je mama za 24sata.

Vatreni crv je šaren, otrovan i proždrljiv, a zove se “vatreni” zbog svoje crvene boje, koja se prelijeva. Prepoznatljiv je i po bijelim čupercima koji mu krase tijelo, a dugačak je do 30 centimetara. Na sebi ima tanke četine koje ispuštaju toksine zbog kojih je njegov dodir bolan.

O ovom se morskom predatoru u domaćim enciklopedijama može pronaći malo, samo na Priroda Hrvatske, web-stranici poznatog hrvatskog stručnjaka za okoliš Gorana Šafareka.

Kako se ponašati ako vas ugrize

Iako mu je naziv crv, tačnije je reći da je mnogočetinaš iz grupe kolutićavaca, dakle srodnih gujavicama na kopnu. Najčešće je dugačak 5-10 centimetara. Tijelo ove zanimljive životinje čine brojni i gotovo istovjetni kolutići, kojih može biti i do 100. Ti su kolutići plavo-sivo-ružičasti i međusobno su vidljivo odvojeni tankom svijetložutom linijom. Na bokovima su vidljive crvene ili smeđe škrge. Dalje se u opisu ovog morskog bića opisuje da mu ispod škrga iz segmenata izbijaju bijele hitinske četine koje su obično spuštene prema dolje.

Osjeti li da je u opasnosti, crv četine širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Četine su vrlo tanke, čvrste poput iglica i na sebi nose otrov. Vrhovi lako pucaju te otrov prodire u tkivo grabežljivca ili neopreznog ronioca. Otrov izaziva jaku iritaciju, javljaju se crvenilo i dugotrajan svrbež, a otud i ime ove vrste.

U osjetljivijih ljudi može čak nastati kratkotrajna paraliza dijela tijela. Treba što prije ukloniti eventualno zaostale četine ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom i ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Poslije toga na mjesto uboda treba staviti obloge od alkohola i namazati ga nekom od antihistaminskih masti. Ako su simptomi teži, treba potražiti liječničku pomoć.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.